rss      tw      fb
Keres

Megalakulása 25. évfordulóját ünnepelte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség


MTI 2015. január 31., szombat 18:53

A kolozsvári magyar operában tartott gálán ünnepelte megalapítása 25. évfordulóját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A szövetség volt és jelenlegi vezetői azt hangsúlyozták a rendezvényen, hogy a romániai magyarságnak ma már van mit veszítenie. A magyar kormány üzenetét közvetítő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentette: nem engedhető meg, hogy az RMDSZ ne játsszon fontos szerepet a bukaresti törvényhozásban.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott azért, hogy az RMDSZ kiállt az etnikai alapon szerveződő pártok gondolata mellett. Úgy vélte, csak az etnikai alapú határon túli magyar pártok biztosíthatják a nemzetrészek fennmaradását.

Semjén Zsolt nyomatékosította, a kárpát-medencei magyarság soha nem kért olyan jogokat, amelyek Európa más országaiban nem léteznek, vagy nem általánosan elfogadottak. Ha elfogadnánk, hogy van valami, ami másnak jár, de nekünk nem, azt fogadnánk el, hogy másodosztályú polgárok vagyunk az Európai Unióban” - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke hosszasan idézett abból a szándéknyilatkozatból, amelyet az RMDSZ alapítói 1990. január 13-án fogalmaztak meg. Megállapította, az akkor megfogalmazott célok ma is érvényesek. Azt tartotta viszont jelentős különbségnek, hogy míg az erdélyi magyarságnak 25 évvel ezelőtt nem volt vesztenivalója, ma már van, hiszen ez idő alatt az RMDSZ-nek jogokat sikerült kivívnia, részben sikerült visszaszerezni az államosított egyházi, közösségi vagyont, és intézményhálózatot sikerült kiépíteni.

Azzal az elégtétellel vagyok itt, hogy amit tőlünk el akarnak venni, iskolát, himnuszt, azt mi vívtuk ki” - jelentette ki Markó Béla. Reményik Sándor versét átköltve kijelentette, az elmúlt 25 év feljogosítja a közösséget arra, hogy ne hagyja az iskolát, a templomot, az egyetemet, a színházakat, a zászlót, a himnuszt, a magyar feliratokat, a szólásszabadságot, a visszaszerzett javait.

Kelemen Hunor, a szövetség jelenlegi elnöke arról beszélt, hogy az RMDSZ teljesítményét az elért eredményekhez is, és a kezdeti álmokhoz, vágyakhoz is lehet viszonyítani. Jelentősnek találta a szövetség megvalósításait, de a szövetség elégedetlenségét kiváltó eseményekre is kitért. A közönség tapsát váltotta ki azzal, hogy a Nagy Zsolt volt távközlési miniszterre, és tanácsadójára, Kerekes Gáborra kirótt börtönbüntetést igazságtalannak nevezte, és szolidaritásvállalásra biztatott.

Az a mi nagy feladatunk, hogy úgy dolgozzunk, úgy építsük a közösséget tömbben, vegyes vidéken és szórványban egyaránt, hogy szülőföldjén találja meg az egyéni és családi jövőjéhez vezető utat minden magyar ember” - fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ-t Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke, és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is köszöntötte. Valamennyien megemlítették, az RMDSZ politikája az általuk képviselt közösségre is kihat.

Az ünnepség keretében az RMDSZ életműdíjat adott át Kántor Lajos kolozsvári irodalomkritikusnak, és a kortárs erdélyi magyar kultúráért díjjal tüntette ki Bogdán Zsolt színművészt, Bartha Ciupe Ernő képzőművészt, Jánk Károly költőt.