rss      tw      fb
Keres

DLF-riport a magyar médiatörvényről

MTI 2010. december 21., kedd 18:34

A magyar médiatörvénnyel foglalkozó budapesti riportot sugárzott kedd déli hírműsorában a német közszolgálati rádióállomás, a Deutschlandfunk (DLF), míg a Német Újságíró Szövetség bírálta az új jogszabályt.

A három és félperces rádióadásban Tim Gerrit Köhler beszámolt a hétfői demonstrációról, amelynek azonban nem volt foganatja: a jobboldali-konzervatív Fidesz kétharmados többsége megszavazta az új médiatörvényt a parlamentben. A jogszabály január elsején lép hatályba - azon a napon, amelyen Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnökségét - jegyezte meg a tudósító.

A riportban beszámolt az új törvény megszegőire váró "drákói pénzbüntetésekről", hozzátéve: a törvénysértéseket a médiatanács saját belátása szerint állapíthatja meg. "A médiatörvény megfogalmazásai tág értelmezést tesznek lehetővé: közérdekről és közerkölcsről esik szó bennük, ami bő teret enged az interpretációnak. A tanácsot Orbán miniszterelnök hívei irányítják. A kormányfő és pártja, a Fidesz nekilátott az ország saját elképzeléseik szerinti átalakításának" - így a német tudósító.

A riportban megszólaltatta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, aki "Lukasenko-országának" módszeréhez hasonlította azt a megoldást, hogy a közszolgálati rádió nem készíthet saját hírműsorokat, hanem az állami felügyelet alatt álló hírügynökségtől kell azokat átvennie. Hasonlóan vélekedett a DLF adásában Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője. Mint mondta, "minden reggel kiadnak majd egy listát, hogy aznap mi a fontos, és mi nem fontos. Ilyesmi egész Európában elképzelhetetlen volna, ám kétharmados többséggel sok mindent meg lehet csinálni".

Európa messzemenően tartózkodik a véleménynyilvánítástól - állapította meg Köhler -, "az EU jövendő soros elnökének jelenleg nem kell tartania Brüsszelből érkező nyílt bírálattól. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és az európai lapkiadók szövetsége viszont élesen kritizálta a budapesti folyamatokat. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is gondosan figyeli a további fejleményeket. Az EBESZ sajtószabadság-megfigyelője, Dunja Mijatovic Magyarországról szólva olyan törvényekről beszélt, amelyekkel egyébként csak tekintélyelvű rezsimekben" lehet találkozni - hangzott el a német közszolgálati rádió keddi hírműsorában.

A Német Újságíró Szövetség (DJV) szerint az új médiatörvény összeegyeztethetetlen az Európai Unió demokratikus alapértékeivel. A szervezet elnökének keddi nyilatkozata rámutat: a törvény mélységesen antidemokratikus, egyúttal felszámolja a sajtószabadságot Magyarországon. Michael Konken szerint nehezen képzelhető el, hogy a médiatörvény hatályba lépésével egyidejűleg Magyarország vegye át az EU soros elnökségét. A DJV elnöke elengedhetetlennek nevezte, hogy az európai államok világosan vétót emeljenek Magyarország ellen. Egyúttal felszólította a berlini kormányt: európai keretek között lépjen föl azért, hogy az EU-tag Magyarország haladéktalanul visszavonja a törvényt.