rss      tw      fb
Keres

A magyarországi belpolitikáról közöl cikket a Romania libera

MTI 2010. december 22., szerda 12:26

A magyarországi belpolitikáról közöl tudósítást szerdai számában a Romania libera című román napilap.

Románia egyik legtekintélyesebb újságja a magyarországi médiatörvény parlamenti elfogadásáról írt tudósításának címében azt írja: "Orbán Viktor a magyarországi sajtó nyakára lép". Kiemeli, hogy a jogszabály megerősíti a média fölötti kormányellenőrzés hatáskörét.

Az újság szerint a kétharmados Fideszes-többséggel rendelkező magyar parlament által az utóbbi időben elfogadott jogszabályok éles bírálatokat váltottak ki Magyarországon és külföldön egyaránt, mivel a bírálók szerint ezek a jogszabályok nincsenek összhangban a demokrácia szabályaival.

A Romania libera szerint a kétharmados többség miatt magabiztos pozícióban lévő Orbán Viktor megfeledkezett a választási kampányban tett populista ígéretekről - amelyekkel elvarázsolta a választókat -, és továbbra is az erős államról, a munkahelyekről, valamint a hagyományos és keresztényi értékek védelméről "prédikál".

A lap szerint a hagyományos értékek közé kellene tartoznia a szabad véleménynyilvánítási jognak is, de a médiatörvény révén éppen annak ellenkezője érvényesül.

A román lap ismerteti a médiatörvény fontosabb rendelkezéseit, majd hozzáteszi, hogy a magyar média "szájkosarazása" csak az egyik a vitatott jogszabályok közül. A román lap szerint a magyar parlament egy olyan törvényt is elfogadott, amely végleg "megszünteti" a pénzügyi és költségvetési kormányzati politika figyelemmel kísérésére hivatott Költségvetési Tanácsot.

A lap hozzáteszi, hogy a magyar parlament erőteljesen korlátozta az Alkotmánybíróság hatáskörét, és megreformálta a nyugdíjrendszert a magánnyugdíjalapok "államosítása" révén úgy, hogy figyelmen kívül hagyta az Európai Bizottság álláspontját.