rss      tw      fb
Keres

Egyházi vezetőkkel is találkozott az amerikai nagykövet Debrecenben


MTI 2015. február 18., szerda 20:25

Egyházi vezetőkkel is találkozott az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete szerdán Debrecenben.

A Fekete Károly tiszántúli református püspökkel, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspökkel, Molnár Lilla evangélikus lelkipásztorral és Horovitz Tamással, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökével tartott megbeszélésen Colleen Bell tájékozódott a helyi vallási közösségek életéről és társadalmi szolgálatáról - közölte a református egyház sajtószolgálata az MTI-vel.

Fekete Károly református püspök felhívta a nagykövet figyelmét az ukrajnai háborús helyzet által fenyegetett kárpátaljai magyarságra.

A püspök kérte az amerikai nagykövet hathatós segítségét az erdélyi sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyének rendezésében, a román államnak az erdélyi reformátusságot sújtó jogtiprása megszüntetésében és a kollégium egyházi tulajdonba visszaadásának elérésében.

A megbeszélésen az egyházi vezetők szóltak az ökumenikus közösségben végzett, terrorizmus elleni erőfeszítésekről, valamint a vallásközi párbeszéd és a társadalmi szerepvállalás melletti elkötelezettségükről. Fekete Károly beszámolt a református egyháznak a cigányok közötti szolgálatáról is.

Az amerikai testvéregyházakkal folytatott számos kapcsolat közül kiemelte a debreceni református egyetemi és főiskolai gyülekezet és az Amerikai Református Egyház Global Missions szervezetének partnerségi megállapodását.

A püspök végül - eleget téve koreai testvéregyházaik kérésének -, átnyújtotta az amerikai nagykövetnek a zsinat elnökségének levelét, amelyben - a koreai egyházak felhívása nyomán - az Észak-Koreával szembeni amerikai és dél-koreai izolációs politika megváltoztatását és a megbékélés elősegítését kérte.

Colleen Bell korábban a debreceni ipari parkban működő amerikai érdekeltségű céget látogatott meg, majd a városházán zárt ajtók mögött megbeszélést folytatott Papp Lászlóval (Fidesz-KDNP), a város polgármesterével.