rss      tw      fb
Keres

Standard – Orbán-Putyin: „Mint az intéző a földesurat”

 

 

A Der Standard című bécsi lap Magyarország külpolitikája – Orbán Putyint választja címmel közölte Gregor Mayer kommentárját. Orbán leépíti a demokráciát és illiberális és oligarchikus struktúrákat épít.


Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatásának nem volt kézzel fogható indoka – eltekintve attól, hogy a Kreml ura állítólag saját magát hívta meg nyomatékosan. A nélküle elképzelhetetlen ukrajnai háború kellős közepén demonstrálni tudta a világnak: Itt állok, barátommal, Orbán Viktorral, egy EU- és NATO-tagállam fővárosában.  

Azon a napon, amikor a kelet-ukrajnai Debalceve város nagyrészt az oroszbarát szeparatisták kezébe került, Budapesten bevonulás volt, koszorúk elhelyezésével a szovjet hősi temetőkben, éleslövészekkel a háztetőkön és leforrasztott csatornafedelekkel. A szovjet csapatok Magyarországot 1991-ben alázatosan hagyták el. Putyin – az egykori ügynök az NDK Drezda városában – 2015-ben diadalmasan tért vissza.

Vendéglátója, a magyar miniszterelnök készségesen asszisztált ehhez. Személyesen vezette végig a neogótikus magyar országház épületében. „Mint az intéző a földesurat” – írta egy magyar kommentár.

Orbán motivációja a rossz bohózatban kevésbé könnyen látható át. A fiatal Orbán 25 évvel ezelőtt a demokratikus fordulat egyik fő szereplője volt. Ám a mai jobboldali populista már rég végrehajtotta a fordulat fordulatát. A demokráciát leépíti, helyette Oroszországhoz hasonlóan illiberális és oligarchikus struktúrákat épít. Ezért Orbán Putyint választja.

 

 

Értesítés küldése a cikkről saját levelezőprogrammal