rss      tw      fb
Keres

Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot

MTI 2010. december 22., szerda 13:39

Angela Merkel német kancellár szerdán óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit - adta hírül szerdán a dpa német hírügynökség a berlini helyettes kormányszóvivő sajtóértekezletéről beszámoló jelentésében.

"A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon" - jelentette ki szokásos szerdai sajtóértekezletén Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő. Egyúttal leszögezte, hogy Magyarország mint az EU jövendő soros elnöke különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az Európai Unióról a világban kialakul. Emiatt is magától értetődik - tette hozzá -, hogy Magyarország elkötelezett maradjon az EU értékei mellett.

A német kormány szóvivője utalt arra a bírálatra, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) fogalmazott meg a magyarországi médiára vonatkozó, korlátozó intézkedések kapcsán. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse arról beszélt, hogy hasonló jogi szabályozásra "csak tekintélyelvű rezsimek alatt" van példa.

Arra a kérdésre, vajon Merkel kancellár beszélt-e telefonon erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, Steegmans nem adott választ. Ugyanakkor kijelentette, hogy egyértelműségét tekintve a német kormány állásfoglalása semmi kívánnivalót nem hagy maga után.