rss      tw      fb
Keres

Nyemcov-gyilkosság - Merkel és Hollande is elítélte a merényletet


MTI 2015. február 28., szombat 12:01

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök is elítélte Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus néhány órával korábbi meggyilkolását.

Angela Merkel német kancellár megdöbbenéssel fogadta a volt orosz miniszterelnök-helyettes néhány órával korábbi „aljas meggyilkolásáról” szóló híreket - közölte a berlini kancellári hivatal. Az iroda által kiadott sajtóközlemény szerint Merkel annak biztosítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fényt derítenek a merényletre, a tetteseket pedig felelősségre vonják.

Nyemcov meggyilkolását Francois Hollande is elítélte, az orosz ellenzéki politikust az Elysée-palota kommünikéjében a „demokrácia bátor és fáradhatatlan védelmezőjének, a korrupció elleni küzdelem ádáz harcosának” nevezték.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében felháborodásának adott hangot az orosz politikus „brutális meggyilkolásával” kapcsolatban, valamint az elkövetők felelősségre vonása érdekében „átfogó, gyors és átlátható vizsgálatra” szólította fel a hatóságokat. A tisztségviselő szerint Nyemcov „egy modern, virágzó, demokratikus és nyitott Orosz Föderáció lelkes szószólója volt”.

Anne Brasseur, az Európai Uniótól független nemzetközi szervezet, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke „átlátható, alapos és határozott” vizsgálatot követelt Borisz Nyemcov ügyében, akit a demokratikus értékek karizmatikus és bátor védelmezőjének nevezett. Az illetékes hangsúlyozta, hogy „Oroszország demokratikus jövője érdekében egy ehhez hasonló brutális politikai gyilkosság nem maradhat büntetlenül”.

Borisz Nyemcovot szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. A politikus egy ukrán hölggyel sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon (Nagy Moszkva-folyó híd), amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba.

Az 55 éves politikus Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legkeményebb bírálója volt. Egyike volt azon kevés moszkvai politikusoknak, akik nem értettek egyet Moszkva ukrajnai politikájával és a Krím annektálásával, és ennek nyíltan hangot is adott. Állítólag éppen arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.