rss      tw      fb
Keres

Belga lap a magyar médiatörvényről

MTI 2010. december 24., péntek 11:39

A médiával kapcsolatosan frissen elfogadott magyar jogszabálycsomaggal foglalkozott egy pénteki cikkében a La Libre Belgique című belga napilap.

A törvény móresre tanítja a médiát című írásában Olivier le Bussy tudósító felidézte a törvény legfontosabb vitatott elemeit, illetve az azokat ért kritikákat. Megjegyezte, hogy a vita hamar túllépte a magyar határokat, és csupán néhány nappal azelőtt robbant ki, hogy Magyarország átveszi Belgiumtól az Európai Unió soros elnökségét.

Kitért az újság egyebek között arra, hogy az Európai Bizottság egyelőre óvatosan csak a helyzet közeli figyelésére, illetve értékelésére tett ígéretet a törvénnyel kapcsolatban.

Beszámolt a cikk arról is, hogy a kormány magyarázó dokumentumban védte meg a törvényt, felsorolva a vitatott elemekhez hasonló, más országok hasonló törvényeiben megtalálható kitételeket.

Ezzel kapcsolatban a belga szerző a Riporterek Határok Nélkül szervezet egyik illetékesét is idézte, aki szerint a sajtószabadság tekintetében "az EU egyetlen tagországa sem halad a jó irányban".