rss      tw      fb
Keres

A Fidesz átverésének 2010-es nagydíjaA Fidesz újdonsült antikommunistái méltó partnerre találtak Anne Applebaumban, az amerikai publicistában. Anne a legmagasabb szinten alakít a kommunistaellenesség színjátékában, van mit tanulni tőle. Az ambiciózus és rendkívül intelligens amerikai írónő rájött arra, hogy a kommunizmus szapulásával könyveket lehet eladni Amerikában, és politikai babérokat lehet szerezni vele Kelet-Európában. A hölgy korábban semmilyen jelentős történelmi kutatást nem végzett, de ügyesen összeollózott egy 700 oldalas könyvet a szovjet Gulágról, amely rendkívül olvasmányos, és pontosan olyannak írja le a szovjet rendszert, mint amilyennek az amerikaiak elképzelik. A könyv méltán sikeres, Pulitzer-díjat kapott, és szó van róla, hogy Hollywood filmet csinál belőle.

Az írónő közben Varsóba költözött férjével, egy még ambiciózusabb lengyel származású úriemberrel, a szintén antikommunista Radoslaw Sikorskival, aki jelenleg Lengyelország külügyminisztere.

A Terror Háza vezetőinek tetszett a Gulág, az antikommunizmus, ráadásul 2011 a magyar-lengyel uniós elnökség éve. Míg Martonyi külügyminiszter az írónő férjével, Sikorski miniszterrel tárgyalt, Applebaumnak átadták a MOL által szponzorált Petőfi-díjat. A Terror Házában rendezett eseményen megjelent Balog Zoltán államtitkár, valamint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Ott volt Kövér László is, aki mostanában lelkes antikommunista, habár egykoron az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézetében éppenséggel lelkes munkatárs volt. Anne Applebaum azonnal felmérte közönségét, nyilvánvaló volt számára, hogy az egykori kommunistákból átvedlett magyar antikommunistákat könnyen palira lehet venni.

Miután átvette a tízezer eurós (3 millió forint) pénzdíjat, interjút adott a Magyar Hírlapnak, és kijelentette, hogy „a kommunisták mindenütt egyformák”. Velős kijelentés ez, a fideszesek meghatódtak a bölcsesség hallatán. Applebaum jól megdolgozott a pénzért, kielégítette a magyar antikommunista propaganda szükségletet, de a magyar légtér elhagyása után azonnal az amerikai közönség igényeire fordította figyelmét. Budapesti látogatásáról szokatlanul vitriolos cikket kanyarított a Washington Postban, Egy demokrácia elcsúszik címmel, amelyben nem fukarkodott Orbán Viktor kritikájával. Magyarország szerinte egy nagy többséggel megválasztott diktatórikus vezetővel van „elátkozva”, és a médiatörvényt is elképesztően rossznak tartja. Applebaum sajtómunkás, a Washington Post jólfizetett publicistája, hosszú évek óta vezető munkatársa a befolyásos amerikai lapnak, az pedig már korábban is nem kívánatos személynek minősítette Orbán Viktort.

Nyilvánvaló, hogy a lengyel politikai elit jót mulat az ügyön, és joggal tartja idiótának a Fidesz vezérkarát. Ezért én most Anne Applebaumot jelölöm a Fidesz átverésének 2010-es nagydíjára, hiszen Orbán Viktor egy nagyon intelligensen megírt hatalmas sajtóbalhorgot kapott, ráadásul úgy, hogy ahhoz a Fidesz vezérkara még asszisztált is, és a MOL fizette a cechet. Gratulálunk Anne Applebaum!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!