rss      tw      fb
Keres

Orosz miniszterhelyettes: a fiatalokra számítanak az oroszországi magyar kulturális napokon


MTI 2015. március 29., vasárnap 18:50

Elsősorban a fiatalok érdeklődésére számít az Oroszországban hétfőn kezdődő magyar kulturális napokon Alla Manyilova orosz kulturális miniszterhelyettes, aki a Budapesten zajló orosz napokra érkezett a magyar fővárosba.

A tehetséges orosz zeneiskolások fellépésével a Művészetek Palotájában (Müpa)megrendezett vasárnapi gála előtt tartott sajtótájékoztatón Alla Manyilova megjegyezte, hogy a hétfőn kezdődő és június végéig tartó magyar programsorozat nemcsak sokszínű és érdekes, hanem merész is lesz.

Emlékeztetett arra, hogy a Budapesten jelenleg zajló orosz napok és az öt orosz várost érintő magyar kulturális napok a két éve aláírt orosz-magyar kulturális együttműködési program keretében valósulnak meg.

Az orosz kulturális programsorozat hátralévő napjairól szólva kiemelte, hogy hétfőn Udmurtföld mutatkozik be Budapesten. Az Italmasz együttes udmurt népi táncokat és zenéket felvonultató repertoárjának legjobb darabjaiból külön erre az alkalomra összeállított műsort láthat a Müpában a közönség.

Felidézte, hogy Udmurtföld akkor tett szert nemzetközi ismertségre, amikor a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon a Buranovszkije babuski nevű, idős nőkből álló udmurt együttes képviselte Oroszországot.

Alla Manyilova felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európában ismert és népszerű orosz Multimédia Művészeti Múzeum Látnivalók Oroszországban című fotókiállítását még április 3-áig nézhetik meg az érdeklődők az Orosz Kulturális Központban.

Személyes élményeiről a miniszterhelyettes az MTI-nek elmondta: eddig úgy gondolta, a magyarok elsősorban a klasszikus zenét szeretik az orosz kultúrából, de szombaton azt tapasztalta, hogy a klasszikus orosz dráma is népszerű a magyarok körében. „Kifejezetten a magyarok kérésére érkezett Budapestre az egyik legrégebbi orosz teátrum, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház, melyet Nagy Péter cár lánya, Erzsébet alapított. Ők játsszák most a Nemzeti Színházban Gogol Háztűznéző című darabját” - mutatott rá a miniszterhelyettes.

Alla Manyilova hozzátette: ott volt szombaton a darab rendezője, Valerij Fokin és a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila beszélgetésén. „Biztos vagyok abban, hogy a két rendező baráti viszonya gyümölcsöző együttműködéshez vezet a jövőben” - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy mennyire népszerű a magyar kultúra Oroszországban, szintén egy előző napi emlékét idézte fel. „Oleg Pogugyin klasszikus zenei repertoárral lépett fel Budapesten, a teremben leginkább orosz közönség volt. Amikor felcsendült a magyar csárdás, igen felélénkült a publikum. Szerintem azért, mert a magyar kultúra, mindenekelőtt a magyar zene nagyon temperamentumos, nagyon érzelmes, ez igen közel áll az orosz szellemhez” - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.