rss      tw      fb
Keres

Quaestor - Előzetes letartóztatásba helyezték Tarsoly Csabát - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2015. március 29., vasárnap 21:23

Előzetes letartóztatásba helyezte Tarsoly Csabát és két társát vasárnap a Budai Központi Kerületi Bíróság, a döntést a Quaestor tulajdonosának ügyvédje megfellebbezte.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője vasárnap este az MTI-nek elmondta, hogy a bíróság az ügyészségi indítványnak megfelelően rendelte el az előzetes letartóztatást. A bíróság a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélyét azzal indokolta: megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával és a bizonyítékok megsemmisítésével vagy elrejtésével meghiúsítanák azt.

Papp Gábor, Tarsoly Csaba ügyvédje azt közölte az MTI-vel: nem ért egyet a döntés indokaival, miszerint fennállna a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

Giró-Szász András, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az ATV Szabad szemmel című, vasárnap este sugárzott műsorában azt mondta, hogy Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa a brókercég problémáiról március 9-én tájékoztatta levélben a miniszterelnököt, akkor, amikor azokat a jegybank felé is jelezte.

Giró-Szász András, aki a műsorban átadta Tarsoly Csaba Orbán Viktorhoz címzett levelét, ám annak részletes ismertetéséhez - szavai szerint felhatalmazás hiányában - nem járult hozzá, elmondta: a kormányfő tizennégy nappal korábban, a február 25-ei kormányülésen rendelte el azt, hogy a minisztériumok nem tarthatják forrásaikat brókerházaknál. Az államtitkár visszautasította a bennfentes információkról szóló állításokat, és kijelentette: mindez alaptalan rágalom, amelyet politikai szándék vezérel.

Giró-Szász András beszámolt arról is: Tarsoly Csaba a kétoldalas levél első oldalán tájékoztatja a brókercég helyzetéről a kormányfőt, míg a második oldalán megoldást javasol. Az államtitkár hangsúlyozta: Tarsoly Csaba ebben a levélben tájékoztatta először Orbán Viktort.

A Fidesz vasárnapi közleményében felidézte, hogy már a jövő héten zárolhatják a felelősök vagyonát. „A politikai cirkusz és az évtizedes pénzügyi korrupciónak véget vető kormány támadása helyett az ellenzéknek az érdemi parlamenti munkában, a károsultak mielőbbi kártalanításában, és a valódi felelősök megtalálásában kellene segíteni” - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt.

A Fidesz rámutatott: akár már a jövő héten életbe léphet az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy „az összes szélhámos összes cégének vagyonát és akár személyes vagyonát is zárolni tudjuk” már folyamatban lévő ügyekben is, a lefoglalt vagyont pedig be lehet vonni a kártalanításba. Azt ígérték: ezt követően „rendet tesznek” a brókerpiacon és felállítják a vizsgálóbizottságot, „hogy végre választ kapjunk arra, hogy a szocialista kormányok vajon miért hunytak szemet az évtizedes pénzügyi korrupció fölött, miért engedtek brókereket a kormányuk közelébe és mit keresnek az embereik a brókercégek hálózatában”.

Az Együtt nem támogatja majd az Országgyűlésben a brókerpiac rendbetételéről szóló fideszes javaslatot - mondta Szigetvári Viktor, a párt elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek van felelőssége az ügyben, mert nem intézkedett időben, és ezzel méltatlanná vált a pozíciójára. Közölte: az Együtt csak olyan javaslatot tud támogatni, amely nélkülözi a demagógiát, ezért is utasítják el Rogán Antalnak, a Fidesz képviselőcsoport vezetőjének javaslatát, és nem járulnak hozzá szavazatukkal a házszabálytól való eltéréshez szükséges négyötödös többség eléréséhez. Hozzátette: úgy látják, a fideszes javaslat „haszontalan” és nem old meg semmit a Quaestor károsultak problémájából. Az LMP pedig azt közölte, hogy hétfőn törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy azon hivatalos személyek - köztük akár kormánytagok - vagyonát is zárolni lehessen, akik tudtak arról, hogy Quaestor bedőlni készül, mégsem értesítették a hatóságokat. Schiffer András vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján felidézte: hétfőn házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja a parlament Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője és két frakciótársa, Gulyás Gergely és Tuzson Bence közös javaslatát, amely szerint ha pénzügyi intézménnyel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel - a gyanúsítástól függetlenül - zár alá lehessen venni a cégcsoport vezetői, a felügyelő bizottsági tagok, de még a könyvvizsgálók vagyonát is. Ehhez a kormánypárti előterjesztéshez kapcsolódóan nyújtja be az LMP hétfőn azt a javaslatát, amelynek értelmében nemcsak a vezető tisztségviselők, hanem mindazon hivatalos személyek vagyonát is zárolni kellene, akik „jobb tudomásuk” ellenére nem tették meg a szükséges intézkedéseket. Ez vonatkozna jegybanki tisztségviselőkre, kormánytagokra és a miniszterelnökre is - mondta az LMP-s képviselő.

A DK vasárnapi közleményében azt írta: az MNB honlapja szerint a jegybank személyügyi igazgatóságának vezetője Polt Péter legfőbb ügyész felesége. Ez már a sokadik összefonódás a fideszes brókerbotrányban a legfőbb ügyész körül, hiszen a napokban derült ki az is, hogy a letartóztatott Tarsoly Csaba titkára Polt Péter lányával áll szoros kapcsolatban - áll a közleményben. A DK ezért nem csak a legfőbb ügyész, hanem Polt Péter, felesége és lányuk barátja Nemzetbiztonsági Bizottság előtti meghallgatását is követeli.