rss      tw      fb
Keres

DK: Ne titkolózzon az EMMI- Megkétszereződött a korházi fertőzéses halálesetek száma


OS 2015. március 30., hétfő 8:02

A Demokratikus Koalíció közleménye

Friss lapinformációk szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma évek óta mélyen hallgat és elzárkózik a korházi fertőzések és az azzal kapcsolatos elemzések közzétételétől. Még 2009-ben született egy jogszabály, melynek értelmében minden év június 1-jéig hivatalos kiadványban kell közzétenni „az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések és kórokozóik monitorozására szolgáló országos adatbázist”. Ez az az Európában is elismert fokmérő mely hűen képes tükrözni az egészségügyi ellátás színvonalát az adott országban.

Míg 2010-ben 1029, 2012-ben már 2317 beteg vesztette életét korházi fertőzésekkel összefüggő szövődmények eredményeként. A lap úgy tudja, hogy ezek a jelentések nem szűntek meg hanem „belső használatra” jelzéssel kerültek a kórházigazgatók elé.

A Demokratikus Koalíció változatlanul felszólítja a kormányt, hogy forráselvonás és folyamatos titkolózás helyett kezdje meg az egészségügy azonnali rendbetételét. A DK szerint haladéktalanul meg kell alkotni egy fenntartható finanszírozási rendszert. A kormány az értelmetlen stadionépítések helyett, teremtse meg az emberhez méltó körülményeket a közgyógyellátásban, vezessen be orvos életpályamodellt, ezzel megállítva a tömeges méreteket öltő orvos-kivándorlást.

László Imre

a DK egészségügyi kabinetjének vezetője

Kiadó: Demokratikus Koalíció

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.