rss      tw      fb
Keres

Időjárásjelentés


MTI 2015. március 30., hétfő 15:23

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

------------------------------

Kontinensünk északnyugati részén nagyméretű, többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontok mentén többnyire erősen felhős, csapadékos, többfelé szeles az idő. Sekély ciklon található a Fekete-tenger térségében, emiatt ott is sok a felhő, szórványosan esik az eső, záporeső. Ugyanakkor a Kelet-európai-síkság keleti területe fölött anticiklon húzódik. A leszálló légmozgások hatására általában kevés a felhő, sokat süt a nap, több felhő csak a magasnyomás peremén található, ott szórványosan havazás is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi és keleti vidékein 0 és +7, a középső részén pedig 10 és 16 fok között változik. Délen, délnyugaton melegebb van, ott a délutáni órákra általában 17 és 24 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Dél-Spanyolországban 27, 29 fokot is mérnek.

Kedd estig a Kárpát-medence fölött északnyugat felől több front is átvonul, változékony, szeles, többfelé csapadékos időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------

Hétfőn eleinte többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, elszórtan zivatar is kialakulhat jégdarával, majd északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Éjszaka kevés lesz a felhő, délen is megszűnik a csapadék. Kedden hajnalban északnyugat felől ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és délelőtt főként északon, délután már délen is többfelé alakul ki eső, zápor. Hétfőn az északnyugatira forduló szél több helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódik, majd estétől fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Kedden a délnyugati szél lesz erős, viharos, amely az esti órákban északnyugatira fordul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 10 és 17 fok között várható, de északkeleten néhol 10 fok alatt marad.