rss      tw      fb
Keres

Oltóanyag - Késik a DiPerTe vakcina szállítása - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2015. március 30., hétfő 17:00

Minőségellenőrzési vizsgálat miatt késik az ötkomponensű, közismert nevén DiPerTe kötelező védőoltás szállítása, a szükséges mennyiség gyártása időben megtörtént - közölte a gyártó, Sanofi Pasteur hétfőn az MTI-vel. A gyógyszer-nagykereskedő Hungaropharma Zrt. közlése szerint átmeneti probléma alakult ki az oltóanyag szállításában, és az átmeneti időszakban alkalmazandó helyettesítő oltóanyagot a Sanofi Pasteur biztosítja.

A gyártót azután kereste meg az MTI, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arról tájékoztatott, gyártói jelzés érkezett az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz, hogy nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensű védőoltást.

Ezért az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben; az erről szóló utasítást hétfőn kapták meg a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok és a védőnők. Az oltásban 45-50 ezer gyerek érintett, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer oltóanyag késik.

Az ÁNTSZ arról is tájékoztatott, hogy a járványügyi biztonság fenntartása és a védőoltások folyamatosságának biztosítása érdekében májusban az öt említett betegség ellen átmenetileg másik két oltóanyagot alkalmaznak.

A Sanofi Pasteur közlése szerint a késedelem a legyártott oltóanyag szállítási engedélyezése előtti, rutin minőségellenőrzési vizsgálatok során észlelt kisebb eltérés miatt van, ugyanis emiatt az összes legyártott vakcinát újraellenőrzik. Közölték továbbá, a legyártott oltóanyag az európai központban várja a szállítás engedélyezését, és folyamatosan egyeztetnek az országos egészségügyi hatóságokkal a védőoltás mielőbbi elérhetőségéről, továbbá szorosan együttműködnek az áthidaló megoldás kidolgozásában.

A gyógyszer-nagykereskedő Hungaropharma Zrt. hétfő délután azt írta, csak rövid ideig tartó késedelem, átmeneti probléma alakult ki az ötkomponensű DiPerTe oltóanyag szállításában, és az átmeneti időszakban alkalmazandó helyettesítő oltóanyagot a Sanofi Pasteur biztosítja. Az első készítmények április első hetében érkeznek meg a cég logisztikai központjába, így a májusi oltási rend nagy biztonsággal betartható lesz - írták.

A nagykereskedő tájékoztatása szerint a most hiányként megjelenő védőoltások esetében a tendert társaságuk a Sanofi Pasteur céggel közösen nyerte el, és Hungaropharma a tenderben meghatározott kiszállítási ütemnek megfelelően rendelte meg a gyártótól a terméket.

Jelezték, a piacon nincs készleten alternatív védőoltás, kizárólag az április első hetében beérkező helyettesítő oltóanyag.