rss      tw      fb
Keres

Félszáz somogyi beruházás a késedelmes uniós projektek között


MTI 2015. március 30., hétfő 17:23

A Miniszterelnökség által közzétett, az előző hétéves ciklusban késedelmet szenvedő európai uniós finanszírozású projektek listáján mintegy félszáz somogyi projekt szerepel.

A lista összeállításakor a projekt hatályos támogatási szerződésében rögzített, 2014. december 31-ig elérendő kifizetési terv és a 2015. február 9-ig történő kifizetési összeg különbözetét vették figyelembe.

A listán szerepeltek Somogy legnagyobb vasúti, hulladékgazdálkodási, szennyvízelvezetési és tisztítási projektjei. Többségük határidőre elkészülhet, de a szennyvizes beruházásoknál akad, ahol a csúszás miatt megbontották a korábbi projektet, és egy részét a következő uniós fejlesztési ciklusra ütemezik.

A dél-balatoni vasútvonal rekonstrukciójának első üteméhez, a Lepsény-Szántód-Kőröshegy vonalszakasz felújításához megítélt támogatás 23 milliárd forint, amelynél a kifizetések elmaradása 1,3 milliárd forint volt. A térségben élők aggodalmát az építkezés lelassulása miatt a napokban oszlatta el a pályázó NIF Zrt., valamint az érintett tárca képviselője, sajtótájékoztatón is bemutatva a munka felgyorsulását. A tervek szerint az érintett pályaszakaszon már június közepén megindulhat a vasúti forgalom, az utómunkálatokkal végeznek október végéig.

A Dél-Balaton és Sióvölgy Nagytérségi Szilárdhulladék Kezelési Konzorcium működési területén a Somi Regionális Hulladékkezelő-telep fejlesztése közel 2,9 milliárd forint támogatásban részesült, amiből mintegy 2 milliárd forint felhasználása késett. Lengyel Róbert, a pályázó önkormányzati társulás elnöke, Siófok független polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a munkálatok felpörögtek, így a beruházás határidőre, október végéig elkészülhet.

A Miniszterelnökség által a támogatási összegek felhasználásában történt csúszások miatt kockázatosnak ítélt 18 milliárd forintos, öt agglomerációra bontott, 18 települést érintő dél-balatoni szennyvíz-projekt nagy része biztonsággal megvalósulhat határidőre, az év végéig - tájékoztatott Hidvégi József, a projektgazda önkormányzati társulás elnöke. Mintegy 2 milliárd forintnyi beruházás csúszik át a következő fejlesztési ciklusra (Siófokon és a somogytúri agglomerációban a szükséges ingatlanterület biztosítása nehézkes), de ezt szakaszolással különválasztották, így már nem okozhat gondot az elszámolásnál - jelezte.

A késedelmes projektek között van olyan is, amelyik a projektgazdák közlése szerint téves információt tartalmaz.

Ezek egyike a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága (jelenleg Megyei és Városi Hatáskörű Múzeum), amely a listán szereplő adatok szerint 2010-ben régészeti látványraktár létrehozására nyert 65 millió forintot meghaladó támogatást. A projekt késedelme 2014. végén több mint 42 millió forint volt.

Ábrahám Levente, a múzeum igazgatója nem érti, hogy kerülhettek fel a listára. Ugyanis - mondta el az MTI-nek - el sem kezdték a beruházást. Mivel a Somogy Megyei Önkormányzat a pályázati támogatás megítélését követően visszaköltözött a tulajdonában lévő, addig kizárólag a múzeum által használt épületbe, ezért helyhiány miatt lemondtak a beruházásról. 2011-ben elszámoltak a projekttel, s erről a visszaigazolást is megkapták. A listában kimutatott összegek közötti különbség egyébként az önrész - jegyezte meg az igazgató.

Egy másik, ugyancsak kifogásolt projekt a kaposvári önkormányzat gesztorságával létrehozott Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Programja. A 2011 nyarán hatályba lépett csaknem hatmilliárd forint értékű projekt kimutatott elmaradása 2014 év végi céloktól közel 778 millió forint.

Kovács Katalin projektgazda tájékoztatása szerint nincsenek elmaradásban, a munkák mindenben a támogatási szerződésnek megfelelően folynak, a beruházást a tervek szerint ez év tavaszán átadják. Hozzátette: már kérték a Miniszterelnökségtől a tévesen közölt információ korrekcióját.

A listán ugyancsak szereplő Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház az MTI érdeklődésére írásban megküldött válaszában közölte: a kórház, ahogy eddig is, valamennyi európai uniós projektjét befejezi, és időben elszámol velük. Az elmúlt fejlesztési időszakban a Kaposi Mór Oktató Kórház közel 17 milliárd forint európai uniós és állami forrást nyert el, aminek 80 százalékát sikeresen megvalósította.

A négy késedelmes projektként feltüntetett pályázatról azt írták: a dolgozók szakképzése és továbbképzése a kórház marcali telephelyén, valamint a dohányzásról leszokást támogató pontok kialakítására elnyert, összességében mintegy százmillió forint támogatású pályázatok ez év február végén lezárultak, a kaposvári kórház és marcali telephelyének integrált infrastruktúra-fejlesztése, a hatékonyabb Somogy megyei egészségügyi ellátórendszer megvalósításának érdekében című projekt a hatályos támogatási szerződésben foglalt ütemterv szerint halad.

A csaknem másfél milliárd forinttal támogatott, tavaly év végén több mint 200 millió forint elmaradásban lévő projekt június 30-án befejeződik. A kaposvári kistérség egészségfejlesztésére 125 millió forint támogatást elnyert, 18 millió forintos év végi késedelemmel listába vett projekt július végén zárul le.

Az uniós szabályok szerint a 2007-2013-as pénzügyi időszakban megítélt támogatások esetén a műszaki kivitelezést és a pénzügyi elszámolást legkésőbb idén december 31-éig kell teljesíteniük a projektgazdáknak. A Miniszterelnökség összegzése szerint a februári 1716 elmaradt projekthez képest márciusban már csak 1333 késedelemben lévő program maradt az állami és önkormányzati szektorban, esetükben is több mint 100 milliárd forinttal csökkent az elmaradás.