rss      tw      fb
Keres

OGY - Szigorítaná a színesfém lopások büntethetőségét a Fidesz


MTI 2015. március 30., hétfő 17:46

A közérdekű üzem működését megzavaró színesfém lopás szigorúbb büntetőjogi szankcionálására tett javaslatot a fideszes Boldog István.

A kormánypárti képviselő a parlamentnek hétfőn benyújtott indítványában a büntető törvénykönyv módosítását kéri. E szerint a jelenleg hatályos egytől öt évig terjedő szabadságvesztés helyett öttől tíz évig lehetne büntetni azt, aki közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja. A csoportosan, bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva elkövetett színesfémlopás büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés helyett tíztől tizenöt évig terjedőre módosulna.

Boldog István szigorítana a fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva elkövetett bűncselekményre vonatkozóan is: itt a hatályos, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés helyett tíztől húsz évig terjedőt, vagy életfogytiglant javasol.

Az előkészületre vonatkozó két évig terjedő szabadságvesztést a javaslat három évre javasolja módosítani; megfogalmazza továbbá azt, hogy a közérdekű üzem működése megzavarásának elkövetőjével azonos módon kell büntetni azt is, aki az abból származó hasznot megszerzi, elrejti, vagy közreműködik az eladásában.

A fideszes politikus a szigorításokat azzal indokolta, hogy az elmúlt években többször elloptak színesfémet vagy más alkatrészeket vasúti átjárókból, jelzőőrökből, de más közszolgáltatásoknál is előfordultak ilyen lopások. Jelezte: ezzel a károkozáson kívül baleset- és életveszélynek tesznek ki másokat az elkövetők. Boldog István értékelése szerint az elkövetett bűncselekmény társadalomra veszélyessége jelenleg nem áll arányban a büntetési tétellel, s a legsúlyosabb minősített esetben pedig indokolt a terrorcselekménnyel azonos büntetés kiszabása.