rss      tw      fb
Keres

Az ország teljes területén szolgáltathat a Főgáz


MTI 2015. március 30., hétfő 18:41

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megadta a Főgáz Zrt.-nek az ország teljes területére szóló földgáz egyetemes szolgáltatói engedélyt, ezzel a cég szolgáltatása a teljes lakosság számára elérhetővé válik.

Az állami tulajdonú cég a MEKH közleménye szerint február 27-én adta be kérelmét szolgáltatási területének növelésére.

A MEKH emlékeztet: a kormány 2015. január 22-én rendelkezett a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezése érdekében szükséges intézkedésekről. Ennek egyik lépése a Főgáz Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatási tevékenységének országos szintűre - mind a 19 megyére, valamint Budapestre - történő kiterjesztése.

A Főgáz szolgáltatási területe korábban Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére terjedt ki.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. ugyancsak közleményt adott ki, amelyben Horváth Péter, a közműcég elnök-vezérigazgatója hangsúlyozza: a Főgáz tevékenységének országos kiterjesztésével immár egész Magyarországon elérhetővé vált az állami közműszolgáltatás, amelynek megszervezése és kibővítése az ENKSZ feladata.

Horváth Péter a közleményben kifejti: a társaság célja a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása, továbbvitele úgy, hogy megteremtse a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányítását és hosszú távon fenntartható működtetését. Az ENKSZ második lépcsőben a villamosenergia-piacon fog megjelenni, működése pedig a távhőszolgáltatással válik teljes körűvé.

„Az ENKSZ a kormányzati célkitűzésnek megfelelően az ellátásbiztonság és a magyar fogyasztók érdekeit szem előtt tartva végzi tevékenységét, miközben nyereségét a szolgáltatás bővítésére, fejlesztésére és a rezsicsökkentésre fordítja” - írja a nemzeti közműszolgáltató.

A Főgáz az ENKSZ közleménye szerint 2007 óta országos szinten meghatározó szereplője a szabadpiaci gázkereskedelemnek, és közel 160 éves tapasztalattal rendelkezik az egyetemes szolgáltatás területén. A Főgáz MEKH engedélyének birtokában az egyetlen országos eléréssel rendelkező lakossági gázszolgáltatóvá vált.