rss      tw      fb
Keres

Tapolcai választás - Kövér: a választásnak a helyiek szempontjából van jelentősége


MTI 2015. március 30., hétfő 21:04

A tapolcai időközi választásnak országosan csupán presztízsszempontból van jelentősége, valódi tétje az itt élők hatékony érdekképviselete - jelentette ki az Országgyűlés elnöke Fenyvesi Zoltán Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelölt hétfői tapolcai lakossági fórumán.

Kövér László azt mondta, a térségnek olyan képviselőre van szüksége, akik méltó utódja lesz a januárban elhunyt Lasztovicza Jenőnek, emberként, politikusként.

Olyan képviselőre van szükség, aki hatékonyan tudja képviselni a térségben élők érdekeit, amely a most induló uniós ciklus szempontjából kiemelten fontos - tette hozzá a házelnök.

Kövér László hangsúlyozta, hogy 2010 és 2014 között a kormányzat mély válságból húzta ki az országot. Úgy fogalmazott: ha ez nem így történt volna, akkor sem „tanácsolnám önöknek", hogy a tapolcai választásokon induló ellenzéki jelöltek valamelyikére szavazzanak. A szocialisták kormányzásuk idején válságba taszították az országot - jegyezte meg -, nem működött az állam, az oktatás, „a totális szétesés szélén álltunk”.

A Jobbik „cukiság-kampányt folytat", de néha be-becsúszik „olyan ügy, hogy mi szégyenkezhetünk helyettük” - mondta, hangsúlyozva, hogy náci ideológiát hirdetni az interneten „gyalázat”.

Az Országgyűlés elnöke a Jobbikra utalva közölte: ilyen pártot nem szabad egyetlen mandátumhoz sem juttatni.

A bankok elszámoltatásáról szólva Kövér László azt mondta, 1000 milliárd forint jut vissza az emberek zsebébe.

A továbbiakban a házelnök a családok támogatását nevezte a legfontosabbnak, hiszen - mint mondta - az ország jövője múlik ezen. Kitért arra is: a kormány teljesítette a nyugdíjasoknak tett ígéretét, növelni tudta a nyugdíjak vásárlóértékét, és nagy eredmény, hogy 2010-hez képest ma 455 ezerrel többen dolgoznak.

Kövér László arról is beszélt, hogy a kormány az elmúlt időszakban többször „hozott elkapkodott döntéseket", és a döntések előkészítésekor nem „végezték el a kötelező feladatokat", köztük a döntések megfelelő kommunikációját. Példaként említette az „internetadót", melyet szavai szerint a kormány nem kívánt bevezetni, „ezt mégsem tudtuk elhitetni az emberekkel” - fűzte hozzá. Úgy fogalmazott: az útdíj esetében is „elfelejtettük időben elmagyarázni az embereknek, hogy mi várható", és a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban is hibás volt egy „egyébként jó döntés kommunikációja”. Kövér László leszögezte: az a kormány feladata a jövőben, hogy minden nap egy kicsit egyre több embernek jobb legyen.

Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP tapolcai választásokon induló országgyűlési képviselőjelöltje a fórumon arról beszélt, hogy programjának legfontosabb pontjai a munkahelyteremtés, az emberek életkörülményeinek javítása és az egészségügy fejlesztése.

Beszámolt az általa kezdeményezett egészségügyi konzultációról, melynek eredményeként Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy folytatódik a tapolcai kórház 2,3 milliárd forintos fejlesztése, és az intézményben 24 órás sebészet működik majd a hét minden napján, valamint 10 aktív ágy visszakerül a belgyógyászatra. A kórház adósságállományát pedig a kormány átvállalja.

Hozzátette: az ajkai kórházban is folytatódik a fejlesztés, összességében pedig elmondható, hogy a struktúraváltás következtében több pénz jut Veszprém megyében az egészségügyre a következő időszakban.

Veszprém megye 3. számú választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.