rss      tw      fb
Keres

Fáklyás menettel tiltakoztak a szegedi Ságvári-gimnázium átnevezése ellen


MTI 2015. március 30., hétfő 21:23

Jelenlegi és egykori diákok, oktatók, szimpatizánsok fáklyás menettel tiltakoztak a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának átnevezése ellen hétfő este a csongrádi megyeszékhelyen.

A tüntetők közül sokan „60 éve Ságvári” vagy „Ságvári szeretlek” feliratú kitűzőt viseltek. A demonstrálók transzparensein az iskola neve vagy a „Je suis Ságvári” feliratok voltak olvashatók. A tiltakozás kezdetén az iskola dísztermének a Hősök kapuja fölötti ablakaiban fényfüzéreket gyújtottak meg, amelyek a Ságvári nevet formázta.

Az iskolától Szeged belvárosán keresztül vezető menetben részt vett Botka László (MSZP) polgármester, Szabó Sándor (MSZP) szegedi országgyűlési képviselő, a baloldal és az LMP több más helyi politikusa.

A demonstrációt biztosító rendőrök becslése szerint a kétezer ember a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületéhez vonult, ahol átadtak egy Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének címzett petíciót, melyben azt kérték, maradhasson meg az intézmény neve.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szabó Sándor országgyűlési képviselőnek a témában Balog Zoltánhoz írt levelére válaszolva március közepén kifejtette, az iskola figyelemre méltó teljesítménye nem „a kommunista áldozatvállalás jelképévé vált” Ságvári Endre nevének következménye. Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket.

A kereszténydemokrata politikus közölte, az iskola új névadójának megtalálása a helyi közösségek szempontjaira és a lokálpatrióta javaslatokra tekintettel történhet meg.