rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: dizájnerdrogok, Kárpátalja, Quaestor, földtörvény, Tapolca)


MTI 2015. március 31., kedd 10:51

A dizájnerdrogok terjedéséről, az ukrán válság miatti humanitárius segítségnyújtásról, a Quaestor-ügyről, a földforgalmi törvényről és a tapolcai kórház fejlesztéséről volt szó kedden az Országgyűlésben napirend előtt.

LMP: egyre terjednek a dizájnerdrogok

Ikotity István (LMP) emlékeztetett arra, a kormány célja, hogy 2020-ra Magyarország kábítószermentes legyen. Mint mondta, a kormány figyelmét arra hívja fel, hogy ezen cél ellenére milyen irányba halad a valóság. Közölte, egyre több általános és középiskolában okoznak problémát a dizájnerdrogok, amelyeket nem lehet tiltólistára tenni, mert százféle verziójuk ismert.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak mást is kellene tennie, mint a halállal való riogatás, vagy a büntetéssel való fenyegetés; az iskolai drogprevenciós előadásoknak jelen formájukban nincs túl nagy elrettentő hatásuk.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint egy olyan problémáról beszélt a képviselő, amellyel mindenki tisztában van. Közölte, a dizájnerdrogok az egész világon nagy problémát jelentenek, mert könnyen hozzáférhetők, ugyanakkor veszélyesek is, de a kormány reagált erre a helyzetre, amikor bevezette az úgynevezett C listát, ami a kábítószer-összetevők kereskedelmét bünteti.

A drogproblémával kapcsolatban a megelőzést tartotta az egyik legfontosabbnak

KDNP: humanitárius segítségnyújtás indokolt az ukrán válság miatt

Soltész Miklós (KDNP) szerint az ukrán válság miatt humanitárius segítségnyújtás indokolt, hiszen az élelmiszerárak megsokszorozódtak, a nyugdíjak, a bérek pedig elértéktelenedtek, így az emberek elszegényedése látványos. Felidézte, hogy tél előtt az ottani családok megsegítésére a karitatív szervezetek összefogásával kazánokat, tüzelőanyagot szereztek be. Hozzátette: a kormány 85 millió forint eljuttatásáról döntött azoknak a családoknak, akik leginkább érintettek a válságban, vagyis ahol sérült, elhunyt családapa van.

Rétvári Bence is felhívta a figyelmet arra, hogy információi szerint a következő hónapokban a gáz és az áram ára 4-, illetve 7-szeresére fog emelkedni. Probléma az is - folytatta - , hogy a munkaképes korú lakosság elvándorol, és hogy Kárpátaljára több ezres nagyságrendben érkeznek Kelet-Ukrajnából a menekültek.

MSZP: a Quaestor-ügyben a közigazgatási hatáskörben megvalósított károkozás történt

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Quaestor ügyében megállapítható a közigazgatási hatáskörben megvalósított károkozás esete, amit mulasztással valósított meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (KELER). Kifejtette: az MNB-nél és a KELER-nél is minden adat rendelkezésre állt ahhoz, hogy ki tudják szűrni a csalást, mert ezeknek a brókercégeknek 2009 óta naponta kell részletes adatokat szolgáltatniuk.

A szocialista politikus felszólította Matolcsy György jegybankelnököt, hogy ismerje el a pénzügyi felügyelet felellőségét és gondoskodjon a károsultak befektetéseinek megtérítéséről. Ha erre nem hajlandó, az MSZP jogi segítséget nyújt a károsultaknak, hogy az MNB felelősségét a bíróság megállapítsa - közölte.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt kérte, hogy az MSZP válaszoljon, miért szüntette meg 2004-ben a pénzügyi vállalkozások kötelező időszakonkénti ellenőrzését. Miért csináltak „a szocialista brókerháznál", a Buda-Cashnél „álellenőrzést” a 2010-es választások előtt? A szocialista MNB-elnök, Simor András miért vitte ki befektetéseit offshore cégekbe? - sorolta kérdéseit, utóbbi kérdést azzal magyarázta: Simor András talán félt attól, hogy a pénze nincs jó helyen. Azt is firtatta, hogy a Gyurcsány-kormány miért adott közpénzből 17 milliárd forintot fedezet nélkül a Quaestornak. Felvetette, hogy Princz Gábor a Postabank-ügyben egyetlen napot sem töltött előzetesben.

Mind a két ügyben (Buda-Cash, Quaestor) „páratlan gyorsasággal", két hét alatt előzetesben kerültek emberek, megtörténtek a vagyonelkobzások - mutatott rá.

Jobbik: az ország önálló államisága van veszélyben

Magyar Zoltán (Jobbik) elmondta, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított a földforgalmi törvény miatt Magyarországgal szemben. Értékelése szerint a zsebszerződésekhez képest is „brutálisabb területvesztést", az ország önálló államiságának létét veszélyezteti ez a döntés. Szerinte lehetséges az uniós alapszerződés felülvizsgálata, a föld tőkeminősítésnek megszüntetése, a tagállamok földpiaci önrendelkezésének visszaállítása. Jelezte, javaslataikat eljuttatják a szakminiszternek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, a magyar föld megvédése kiemelt nemzeti feladat, azt kérte, hogy ebben a kérdésben a pártok összefogva nyilvánuljanak meg.

Elmondta, Brüsszel túl szigorúnak tartja a törvényt, kifogásolja a jogi személyek tulajdonszerzésének tiltását, az agrárvégzettség előírását, a külföldi gyakorlat el nem ismerését.

Fidesz: 2,3 milliárdos egészségügyi beruházás valósul meg Tapolcán

Szűcs Lajos (Fidesz) közölte, sorra újulnak meg a kórházak, azok között a tapolcai is. A Deák Jenő Kórházban nyárra készül el egy 2,3 milliárd forintos beruházás, megépül a mentőállomás - ismertette. Hozzátette: fejlesztik az egynapos sebészeti ellátást. Azon véleményének adott hangot, hogy jól átgondolt tüdőgyógyászati rehabilitációs fejlesztéssel országos, vagy akár európai szintű betegellátás valósulhat meg.

Elmondta, megépül egy új, 51 ágyas tüdőgyógyászati pavilon is.

Rétvári Bence válaszában kijelentette, a kormány elkötelezett, hogy folyamatosan javuljon az ország egészségügyi ellátása. Cél az is, hogy a fekvőbeteg-ellátás magas színvonalú legyen - hangsúlyozta.