rss      tw      fb
Keres

Banki elszámolás -MNB: az ellenőrzött bankok megfelelően alkalmazzák az elszámolási képletet


MTI 2015. március 31., kedd 10:59

A Magyar Nemzeti Bank lezárta előzetes vizsgálatát a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező hitelintézeteknél, a jelentős aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedő részét lefedő szerződés-típusok esetében, és megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelően ültették át az elszámolási képletet - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A Magyar Nemzeti Bank megerősítette, hogy a banki elszámolási folyamat egészét, annak lezárásáig valamennyi intézménynél témavizsgálattal ellenőrzi, a legnagyobb ügyfélkörű pénzügyi intézményeknél pedig előzetesen vizsgálta az elszámolások számítási módszertanát is, azt, hogy az elszámolás elvégzéséhez szükséges számítási alapelvek és számítási metódus megfelelnek-e a jogszabályoknak.

Hangsúlyozzák, hogy az előzetes módszertani vizsgálat nem jelenti a felügyelt intézmények elszámolási módszertanának engedélyezését, auditálását.

A banki elszámolás jelentőségére tekintettel az MNB valamennyi érintett pénzügyi intézménynél 2016 első negyedévéig tartó átfogó, a folyamat teljes egészére kiterjedő témavizsgálatot is folytat. Ennek során folyamatosan figyelemmel kíséri a feladatok jogszerű végrehajtását, többek között a fogyasztói követelés kiszámításának módszerét is. A számítási metódust a fogyasztóknak szóló értesítő levelek kiküldését megelőzően és azt követően is ellenőrizheti az MNB.

Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló információkat, illetve a további intézményekre kiterjedően folytatja előzetes módszertani vizsgálatát is. Hiányosság esetén azonnali intézkedéseket tesz a jogszabálysértés megszüntetése érdekében, szükség esetén pedig kötelezi a pénzügyi intézményt a számítások ismételt elvégzésére és a fogyasztók újbóli értesítésére.

Az MNB számos pénzügyi intézmény esetében már az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenőrizte, s ellenőrzi. A jegybank így már az elszámolások lebonyolítását megelőzően vizsgálja, hogy a piaci szereplők az MNB vonatkozó rendelete módszertanának megfelelően alakították-e ki az elszámolási alapelveket, s a számítási algoritmusokat. Az esetenkénti (a jogszabályoknak ellentmondó) módszertani eltéréseket a jegybank haladéktalanul korrigáltatja az intézményekkel - áll a közleményben.