rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 2. rész (határozathozatalok)


MTI 2015. március 31., kedd 11:10

Lefolytatták a képviselők az államfő által visszaküldött, egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat vitáját, és el is fogadták a jogszabályt kedden az Országgyűlésben. Döntött a Ház a vagyonzárolási javaslatról és a vizes vb-hez kapcsolódó törvényről is.

Egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról

A parlament lefolytatta a vitát az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényhez benyújtott törvényalkotási bizottsági jelentésről és módosító javaslatról.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára jelezte, hogy az államfő nem közjogi érvénytelenséget állapított meg, hanem politikai vétóval élt az egyeztetések elmaradása miatt. A kormány az aggályokat megfontolta és lefolytatta az egyeztetést a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórummal - tette hozzá, közölve: nincs akadálya a zárószavazásnak.

Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint a jogszabály esetében konkrét egyeztetési kötelezettség lett volna. Szóvá tette, hogy az államfő nem az Alkotmánybírósághoz küldte a jogszabályt, s értékelése szerint ha más színezete lenne a kormánynak, akkor sűrűbben élne azzal. Azt javasolta, hogy az előkészítő szakasztól kezdjék újra a törvényhozást.

A jobbikos Novák Előd a kormányfő és az államfő közötti bizalmatlanságot feltételezett a jogszabály visszaküldése mögött, ugyanakkor úgy vélte: az Alkotmánybíróságnál legalább matematikai esély lett volna a törvény elutasítására. Frakciótársa, Gyüre Csaba arról beszélt, hogy például okmányirodai dolgozók fizetéscsökkenéstől tartanak.

Az LMP-s Schiffer András LMP szerint is vissza kell vonni a törvényt és lefolytatni az elejéről az egyeztetéseket. Az ellenzéki politikus azt mondta: nem lehet minőségi közszolgáltatásokat elvárni alulfizetett köztisztviselői állománytól. A törvényt elfogadhatatlannak tartotta.

A fideszes Kovács Zoltán szerint az ellenzéki felszólalók tévedésben vannak, a jogszabály csak lehetőséget teremt különböző jogintézmények bevezetésére, de azok nem kötelezőek. A kirendelésre vonatkozóan jelezte, hogy korlátokkal, családbarát módon kívánják megvalósítani. Azt is hangoztatta: jövőre belép az életpályamodell, ami a legnehezebb munkakörökben 30 százalékos illetménynövekedést hoz.

Répássy Róbert zárszavában kiemelte: megmaradnak a korábbi törvényi garanciák, amelyek a munkakörülményekre vonatkoznak, az illetmény-csökkenés pedig a vezetőkre vonatkozik az átszervezések, összevonások miatt. Nyomatékosította azt is, hogy a javaslat érvényessége felől nem merülhet fel kétely.

Tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a közszféra vád alá helyezett dolgozóinak

Minimális módosításokkal elfogadta az Országgyűlés az államfő által a Háznak megfontolásra visszaküldött jogállási törvénymódosításokat. Így várhatóan áprilisban életbe lép például az a passzus, amely szerint a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

Trócsányi László igazságügyi miniszter előterjesztését 109 igen szavazattal, 39 ellenzéki nemmel, 20 jobbikos tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Buda-Cash/Quaestor - Elfogadta a parlament a vagyonzárolási javaslatot

Törvényt módosított a parlament, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

A kormánypártok múlt héten benyújtott, a vagyonok zárolására vonatkozó javaslatát - amelynek előterjesztői között volt a két frakcióvezető, a fideszes Rogán Antal és a KDNP-s Harrach Péter - a mihamarabbi elfogadásért házszabálytól eltéréssel tárgyalta a Ház. A keddi szavazáson 157 képviselő támogatta, 12 ellenezte a büntetőeljárási, valamint a bírósági végrehajtási törvény módosítását.

Az előterjesztők indoklásukban hangsúlyozták: a zárolt vagyont a brókerbotrányok áldozatainak kártérítésére kell fordítani.

A vagyonzárolás szempontjából azok a tranzakciók is vizsgálhatók, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek.

Elfogadta a parlament a 2017-es vizes vb-hez kapcsolódó törvényt is

Az Országgyűlés - 164 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 2 tartózkodással - megszavazta azt a kormánypárti javaslatot, amely több hatósági határidőt is lerövidít annak érdekében, hogy Budapest megrendezhesse a 2017-re tervezett úszó- és vízilabda világbajnokságot.

Szociális egyezmények

Jóváhagyta a parlament a Törökországgal, valamint az Egyesült Államokkal megkötött szociális egyezmények kihirdetését. Előbbit két tartózkodás mellett, utóbbit egyhangúlag.

A két megállapodás a partner országok és Magyarország közötti mobilitás javítását szolgálja, és nemcsak a magánszemélyek, hanem a gazdasági társaságok számára is kölcsönös előnyöket biztosít. Az Egyesült Államokkal kötött egyezmény tartalmazza a nyugdíjbiztosítás koordinációját és összeszámíthatóak lesznek a másik országban szerzett biztosítási idők.

A Bethlen Gábor Alap beszámolója

Elfogadták a képviselők - 112 igen szavazattal, 59 nem ellenében, 2 tartózkodással - a Bethlen Gábor Alap 2013. évi tevékenységéről és működéséről szóló beszámolót. A külhoni magyarság támogatásait koordináló szervezet működését az Állami Számvevőszék is teljes egészében rendben találta. Nemzetpolitikai célokra 2013-ban 15,11 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből 11,5 milliárd a Bethlen Gábor Alap támogatásaként jelent meg a költségvetésben. Az alap két évvel ezelőtti bevételei összesen 15,7 milliárd forintot tettek ki.