rss      tw      fb
Keres

OGY - A szolgáltatóváltást érinti a földgázellátási törvény újabb módosítása


MTI 2015. március 31., kedd 11:11

Az Országgyűlés kedden fideszes képviselők kezdeményezésére ismét több ponton módosította a földgázellátásról szóló törvényt, szándékuk szerint garantálva az egyetemes szolgáltatással felhagyni kívánó társaságok ügyfeleinek folyamatos ellátását.

A képviselők 132 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett módosították a földgázellátási törvényt, amelyet legutóbb éppen három hete írt át a Ház.

Az újabb változtatást az előterjesztők azért tartották fontosnak, mert az egyetemes szolgáltatás a lakosságnak és a kisvállalkozásoknak is számos előnyt kínál a hatósági áron kívül is, például szerződéskötési kötelezettséget, ügyfélszolgálat működtetését és garantált szolgáltatást.

A módosítás alapján a kérelemre visszavont egyetemes szolgáltatói engedély után a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eljárást indít egy új egyetemes szolgáltató kiválasztására, ennek során minden szolgáltatótól ajánlatot kér. Ha nem érkezik megfelelő ajánlat, akkor úgynevezett végső menedékest jelölnek ki, az ellátásbiztonság és az ügyfélkiszolgálás legmagasabb szintjére törekedve.

A jogszabály részletesen leírja az átadás-átvétel menetét, amely alapesetben három hónapig tarthat. Egyben rögzíti, hogy az átadó egyetemes szolgáltató az átvétel időpontjáig köteles teljesíteni a működési engedélyének megfelelő kötelezettségeit.