rss      tw      fb
Keres

Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnökhelyettese


MTI 2015. március 31., kedd 11:45

Sulyok Tamás alkotmánybírót választotta meg elnökhelyettesének az Alkotmánybíróság (Ab) - közölte a testület kedden a honlapján.

Az Ab-ről szóló törvény alapján az elnökhelyettest az Ab tagjai közül, az elnök javaslatára, titkos szavazással választja meg a testület teljes ülése.

Lenkovics Barnabás elnök a napokban tett javaslatot a testületnek arra, hogy Sulyok Tamást válasszák meg elnökhelyettesnek. Az Ab teljes ülése kedden titkos szavazással támogatta a javaslatot, és április 1-jei hatállyal, szerdától elnökhelyettesévé választotta Sulyok Tamást.

Sulyok Tamás a szegedi József Attila Tudományegyetem - a Szegedi Tudományegyetem jogelődje - Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban, 1982-től 1991-ig jogtanácsos, 1991-től ügyvéd, 2000-től Ausztria tiszteletbeli konzulja volt Szegeden fél évvel ezelőtti alkotmánybíróvá választásáig. Sulyok Tamás 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktat a Szegedi Tudományegyetemen, 2013-ban PhD fokozatot szerzett.

Sulyok Tamást az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Ab tagjává.

Az Ab-ről szóló törvény szerint az elnökhelyettes segíti az elnök munkáját, ellátja mindazokat a feladatokat, amelyekkel az elnök megbízza, továbbá az elnököt akadályoztatása esetén helyettesíti. Az elnökhelyettes megbízatása az új elnök hivatalba lépéséig tart. Lenkovics Barnabás mandátuma 2016 áprilisában jár le.

Az Ab-nek csaknem négy éve nem volt elnökhelyettese, utoljára 2008 és 2011 júliusa között Holló András, a testület korábbi elnöke töltötte be ezt a posztot.