rss      tw      fb
Keres

MSZP: nem tőzsdézték el a magán-nyugdíjpénztári tagok pénzét

MTI 2010. december 30., csütörtök 15:10

Az MSZP szerint Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott és a Fidesz-KDNP több tagja valótlanságot állított, amikor azt mondta, hogy a magánnyugdíjpénztárak eltőzsdézték a tagok pénzét.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette azt a választ, amelyet nyílt levelére kapott az OTP magánnyugdíjpénztár vezetőségétől. Ebben - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vizsgálataira is hivatkozva - azt írták, hogy az általa és az OTP magánnyugdíjpénztár többi, mintegy nyolcszázezer tagja által befizetett összeg megvan.

Mint a szóvivő hozzátette, azt feltételezik, hogy mind a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag pénze megvan az adott pénztárnál, hiszen a pénztáraknak erről rendszeresen tájékoztatniuk kell a PSZÁF-ot, valamint évente, levélben minden tagot is értesítenek.

Török Zsolt elmondta, hogy ő még 1999-ben lépett be önként az OTP magánnyugdíjpénztárba, s a mostani tájékoztatás szerint azóta nagyjából egyharmaddal nőtt a befizetése. Tehát, ha valaki 1 millió forintot fizetett be, akkor jelenleg mintegy 1 millió 300 ezer forint van a számláján. Mindezt közlése szerint úgy érték el a pénztárnál, hogy 2008-ban veszteséget, 2009-ben viszont már 33,5 százalékos hozamot könyveltek el.

A levélből tehát megállapítható, hogy nem tőzsdézték el a pénzt, hozamot produkáltak - közölte Török Zsolt, jelezve, hogy ezek alapján hozta meg a saját döntését.

"Az a magánnyugdíjpénztár, amely a befizetéseim tőkéjét képes egyharmaddal növelni, arra késztet, hogy januárban nyilatkozzak: maradok magán-nyugdíjpénztári tag"- mondta az MSZP szóvivője.

Hozzátette: ez mindenkinek a saját döntése, de a gyermekei számára örökölhető megtakarítási formát nem játszhatja el, a pénzt "nem dobhatja oda Selmeczi Gabriella vagy Orbán Viktor ölébe", hogy költsék el minisztereik és államtitkáraik fizetésének növelésére.

Az MSZP szóvivője azt mondta, hogy a magán-nyugdíjpénztári pénzek "lenyúlására" azért van szükség, mert olyan adótörvényt fogadtak el, amely több mint 500 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen. Ezt a pénzt valahonnan össze kellett szedni - tette hozzá.

Török Zsolt december 12-én fordult nyílt levélben Csányi Sándorhoz, az OTP elnök-vezérigazgatójához, ebben egyebek mellett azt kérdezte, jó kezekben van-e nyugdíjpénztári megtakarítása, és az OTP valóban eltőzsdézte-e a megtakarításait, mint ahogy azt a kormányfő szóvivője állította.