rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 5. rész (védőnők napja)


MTI 2015. március 31., kedd 14:11

A védőnők napja lehet június 13. egy fideszes országgyűlési határozati javaslat értelmében, amelynek vitáját kedden folytatta le a Ház. A frakciók támogatják a kezdeményezést.

A magyar védőnők napjáról

A magyar védőnői hivatás és szolgálat közmegbecsülését hivatott megerősíteni több fideszes képviselő országgyűlési határozati javaslata, amely június 13-át a védőnők napjává nyilvánítja - ismertette az előterjesztést Kovács József (Fidesz).

Hangsúlyozta: Magyarországon a gyermek- és családvédelem egyedülálló módon valósul meg a száz éve fennálló védőnői szolgálat által. A védőnők fő célkitűzése az általuk gondozott családok, különösen a nők, csecsemők, gyermekek, fiatalok egészségének védelme, megőrzése, fejlesztése - fűzte hozzá, és sorolta azokat az intézkedéseket, amelyekkel a Fidesz-KDNP-kormány a kisgyermekes szülőket segíti.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár beszámolt arról: készül az egészségügyi alapellátásról szóló törvény, amelynek kiemelt fejezete a védőnői szolgálatról szóló rész. Ebben újragondolnák a munkafeltételeket, és a védőnők feladatait is új dimenzióba helyezik, a korai prevencióra helyezve a hangsúlyt.

Bene Ildikó (Fidesz) szólt a védőnői szolgálat jelentőségéről a szülői feladatok, felelősség tudatosításában, a betegségek korai felismerésében, megelőzősében.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) az iskola-egészségügyi ellátás fejlesztésének fontosságára mutatott rá, és a védőnők leterheltségére is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy forráshiányos a rendszer. A kezdeményezést ugyanakkor támogatta.

Frakciótársa, Varga László hangsúlyozta, hungarikum a százéves védőnői szolgálat. Az ellenzéki politikus az érintettek áldozatkész munkáját emelte ki, amelyet igen alacsony bérezés mellett végeznek. A szimbolikus lépések mellett konkrét intézkedésekre is szükség van - szorgalmazta.

Hoffmann Rózsa (KDNP) kiemelte: a védőnők több mint száz éve nagyon sokat tesznek azért, hogy a magyar társadalom boldog, egészséges családokat mondhasson magáénak. Azt mondta, a védőnők nagy közmegelégedésre végzik munkájukat, tanácsadó tevékenységük mögött komoly szakértelem áll. Ennek biztosítéka, hogy hivatásuk felsőfokú végzettséghez kötött. A KDNP örömmel fogadta a kezdeményezést és támogatják azt - közölte.

Lukács László György (Jobbik) jelezte: az emléknapot támogatják, egyetértenek a határozati javaslatban foglaltakkal. Méltatta a védőnői szolgálat eredményeit és tisztességes bérezést sürgetett számukra. Szerinte a védőnőknek kulcsszerepe van a gyermekbántalmazás megelőzésében is.

Ikotity István (LMP) azt mondta, támogatják az emléknapot, de ez a gesztus a védőnők elismerésére nem elegendő. Méltatva tevékenységüket, arról beszélt, hogy a védőnői rendszer alulfinanszírozott, a védőnők leterheltek, és rosszul fizettettek, amin változtatni kell. Szóvá tette, hogy a védőnők képzése az egészségvédő szerepre helyezi a hangsúlyt, holott szociális és pszichológiai tudásra is szükség lenne.

A szintén LMP-s Sallai R. Benedek azt mondta, akkor lett volna boldog, ha a szolgáltatás javítására és az intézményi háttér jobbá tételére is benyújtottak volna jogszabályjavaslatot. Szerinte a kötelező védőnői szolgáltatás sok esetben teher, és átgondolandó a kötelező jellege.

A vitát Hiller István levezető elnök lezárta.