rss      tw      fb
Keres

Zeman ismét a közös európai hadsereg felállítása mellett


MTI 2015. március 31., kedd 14:26

Milos Zeman cseh államfő szerint szükség van egy európai hadseregre, amely hatékonyabban tudna szembenézni a mai világ fenyegetéseivel.

„Egy európai hadsereg fenntartása ráadásul olcsóbb és hatékonyabb is lenne, mint a mai helyzet kezelése” - tolmácsolta Zeman álláspontját Jirí Ovcácek elnöki szóvivő kedden Prágában sajtótájékoztatón.

Az európai haderő - vélekedik Zeman - segítséget nyújthatna az Egyesült Államoknak, hogy Washington ne legyen kénytelen egyedül megoldani a világon kialakuló válsághelyzeteket.

„Tarthatatlan továbbra is az a helyzet, hogy mindazokat a problémákat, amelyekkel Európa szembesül, állandóan az Egyesült Államoknak kell megoldaniuk. Egy európai hadsereg hatékonyabban tudna szembenézni egy agresszióval, érkezzen az bármelyik irányból” - idézte az elnök álláspontját Ovcácek.

A cseh államfő már egy éve, az Európai Parlamentben elmondott beszédében is szorgalmazta egy közös európai haderő létrehozását. Zeman szerint a baltikumi gyakorlatról Németországba visszatérő úton a Csehországon is áthaladó amerikai katonai konvoj kiváltotta figyelem jó alkalom arra, hogy felújuljon a vita a közös európai hadseregről.

„Az Európai Unió nem kulloghat a végtelenségig az események után” - szögezte le a cseh elnök.

Zeman úgy véli: a NATO keretein belül az európai hadsereg az amerikai pillér mellett a másik pillér szerepét tölthetné be, s a közös hadsereg létrehozása „összhangban lenne az Európai Unión belül folytatódó integrációs törekvéseknek”.

A közös európai hadsereg létrehozásáról néhány éve folyik a vita. A közelmúltban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is egy európai haderő kialakítása mellett tette le a voksát. Az elképzelést támogató, illetve ellenző vélemények országonként is nagyon megoszlanak.