rss      tw      fb
Keres

MVM: zavartalan volt a földgázellátás a télen


MTI 2015. március 31., kedd 16:06

Zavartalan volt a lakosság és az ipari fogyasztók földgázellátása a téli időszakban, a magyarországi földgáztárolókban 4,368 milliárd köbméter földgáz volt a fűtési szezon kezdetekor, ami 69 százalékos töltöttségi szintnek felelt meg - közölte a Magyar Villamos Művek Csoport (MVM) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fűtési szezon kezdetekor Magyarországon a régió országai közül az egyik legmagasabb, éves szinten az 50 százalékot megközelítő fogyasztásarányos földgázmennyiség állt rendelkezésre, amely a téli fogyasztás akár kétharmadának fedezésére elég lett volna. Ugyan a magyarországi tárolói töltöttség alacsonyabb volt, mint a 90 százalékos európai átlag, az ellátásbiztonságot jellemző fogyasztásarányos tárolói készletszint mutatója azonban Magyarországon volt az egyik legmagasabb - jelezte az MVM.

Az előző évinél hűvösebb téli időszak során a fogyasztás meghaladta a 4,2 milliárd köbmétert, a magyarországi tárolókból több mint 2,5 milliárd köbméter földgázt tároltak ki az időszak során, amely így a téli fogyasztás mintegy hatvan százalékát biztosította.

Az országos fogyasztás napi értéke 40 millió köbméter körül alakult, ebből átlagosan 30 százalékot tett ki az import, a tárolók a napi fogyasztás közel 60 százalékát biztosították, a maradék igényt pedig a hazai termelés fedezte - ismertette az MVM.

A közleményben kitérnek arra, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. téli fogyasztáshoz viszonyított töltöttségi szintje 2010 óta nem volt olyan magas, mint 2014-ben. A tárolók feltöltöttsége 43 és 98 százalék között volt a szezon kezdetén, ami az akkori ukrán-orosz viszony és az esetleges téli gázellátási gondok figyelembe vételével is megnyugtató volt.

Az MVM hangsúlyozza: a téli, hideg időszak végéhez közeledve a társaságcsoport megkezdi a felkészülést a következő fűtési szezonra, hogy a korábbiakhoz hasonlóan Magyarország földgáz-ellátásbiztonsága zavartalan legyen, és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartását szem előtt tartva, az energiahordozó megfizethető áron legyen elérhető.