rss      tw      fb
Keres

Jemen - Teherán: Irán és Szaúd-Arábia együtt tudna működni a jemeni válság megoldásában


MTI 2015. március 31., kedd 16:31

Irán és Szaúd-Arábia együtt tudna működni a jemeni válság rendezésében, és Teherán minden érintett jemeni félnek azt tanácsolja, hogy térjen vissza a párbeszédhez és a békés magatartáshoz - közölte kedden Huszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes.

A tisztségviselő figyelmeztetett, hogy a jemeni beavatkozás az egész Közel-Keletet veszélybe sodorhatja.

Az Ádenbe menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök szövetségeseinek számító Szaúd-Arábia és több arab ország hat napja légicsapásokkal támadják a jemeni síita húszi felkelőket, akik viszont Teherán támogatását élvezik.

Szintén kedden Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszter elítélte, hogy Teherán „támogatást” nyújt a síita felkelőknek, akik szerinte az erőszak szítói az Ádeni-öböl menti országban, s egyúttal megerősítette, hogy Szaúd-Arábia sosem kereste a háborút.

Rijád Jászin jemeni külügyminiszter viszont közölte, arra kérik Szaúd-Arábiát és szövetségeseit, hogy amint lehet, vessenek be szárazföldi erőket is az országban.

Ezzel egy időben pakisztáni tisztségviselők érkeztek Szaúd-Arábiába, hogy egyeztessenek arról: Pakisztán részt vegyen-e a jemeni hadműveletben. Korábban a pakisztáni miniszterelnök kijelentette, hogy „a szaúdi szuverenitás bármiféle megsértése erős válaszlépést” eredményezhet Iszlámábád részéről. A szaúdi szuverenitás megsértése alatt nyilvánvalóan azt értette, hogy bármely erő megtámadná Szaúd-Arábiát.

A jemeni egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy keddre virradóan legalább 26-an haltak meg a tengerparti Áden egyik kerületében, Kor Makszárban a húszi felkelők és a Hádi elnökhöz hű erők közötti fegyveres összecsapásokban.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és a nemzetközi vöröskereszt kifejezte aggodalmát amiatt, hogy egyre több civil esik áldozatul a jemeni konfliktusnak. Az ENSZ arról számolt be keddi közleményében, hogy legalább 19 polgári lakos vesztette életét, amikor Észak-Jemen egyik menekülttáborát légicsapások érték. A támadásban legalább 35-en megsebesültek, köztük 11 gyerek.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szóvivője közölte, hogy a Szaúd-Arábia vezette szövetség légicsapásai miatt a szervezet egyik repülőgépe nem tud gyógyszereket szállítani a jemeni fővárosba, Szanaába. Hozzátette, mindeddig nem kapták meg a szükséges biztonsági garanciákat arra vonatkozóan, hogy a szállító repülőgép sértetlenül leszállhat a város légikikötőjében.