rss      tw      fb
Keres

A Soros György Szükségalap 850 millió forint támogatást osztott szét idén

MTI 2010. december 30., csütörtök 15:56

Egy év alatt több mint 4 millió dollár, azaz mintegy 850 millió forint támogatást nyújtott Magyarországon a Soros György által létrehozott Szükségalap.

Ezzel a Norvég Civil Alapot megelőzve a civil szervezetek legnagyobb nem állami támogatója volt 2010-ben. A támogatások év végi statisztikájából kitűnik: a pályázó civil szervezetek legnagyobb problémája idén az volt, hogy a piaci szereplők fokozatosan kivonultak a civil szféra finanszírozásából, a célhoz kötött állami és uniós források pedig nem fordíthatóak működésre. Ezért míg az egyes projektek támogatására csökkenő mértékben, de jutott pénz idén, az azokat megvalósító civil szervezetek mindennapi működése ellehetetlenült. A Soros Szükségalap számos pénzügyi válsághelyzetbe jutott, elismert civil szervezet számára nyújtott működési támogatást, a pályázati támogatás kétharmada szociális szervezetekhez került 2010-ben - közölte a támogatás kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSI) keretei között működő Szükségalapok 20 országban egy év alatt mintegy 36 millió dollár támogatást nyújtottak a válság okozta szociális és kulturális problémák kezelésére. A teljes nemzetközi támogatási keret több mint egytizedét magyar szervezetek támogatására fordították 2010-ben. A Szükségalap októberben egymillió dolláros támogatást nyújtott a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak; a pénzt a helyreállítási munkálatokra fordíthatja a kormányzat. A pályázati rendszerben további 3,1 millió dollárt osztott szét a magyar Szükségalap kuratóriuma. A szociális, kulturális és társadalompolitikai kérdésekkel foglalkozó szervezetektől összesen 200 pályázat érkezett, ebből 50 pályázónak ítélt oda támogatást a kuratórium.

A támogatások kétharmadát a szociális alprogramba pályázó 14 szervezetnek ítélték meg összesen kétmillió dollár értékben. A Szükségalap kuratóriuma olyan szociális szervezetek pályázatát támogatta, amelyek hátrányos helyzetű társadalmi csoportok - a többi között szegénységben élők, munkanélküliek, hajléktalanok, menekültek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek - számára nyújtanak közvetlen szolgáltatásokat. A legtöbb támogatást, összesen 1,6 millió dollárt a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködő Tutor Alapítványt nyerte el négy projektjére. Az alapítvány a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken és városi szegénynegyedekben olyan programokat valósít meg, melyekkel az ott élők legégetőbb társadalmi és gazdasági problémáit kezelhetik.

A megítélt támogatások további 13 százaléka, közel 400 ezer dollár a kulturális alprogram 18 pályázójának jutott. A Szükségalap olyan önhibájukon kívül pénzügyi válsághelyzetbe került, állami vagy önkormányzati fenntartóval nem rendelkező szervezeteket támogatott - köztük alternatív színházakat, fesztiválokat, kulturális műhelyeket -, amelyek megszűntek volna a pénzügyi segítség nélkül.

Az Elfogadó Magyarország nevet viselő társadalompolitikai alprogram 17 nyerteséhez a teljes kiosztott támogatás 23 százaléka került, több mint 700 ezer dollár értékben. Az alprogramban olyan pályázatokat támogatott a kuratórium, melyeknek célja az egyre szélsőségesebbé váló közéleti hangnem mérséklése, a diszkrimináció és a szociális kirekesztés elleni küzdelem, erősítve a civil társadalom nyílt, demokratikus jogállamban elengedhetetlen kontrollfunkcióját.