rss      tw      fb
Keres

A szaktárca és a Nébih nem tud a Greenpeace paprika-vizsgálatáról


MTI 2015. március 31., kedd 17:06

A szaktárca és a Nébih nem tud a Greenpeace paprika-vizsgálatáról, amelyben több szennyezett mintát találtak marokkói és jordániai szállítmányokban.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón nemleges válasz adott arra az újságírói kérdésre, hogy a szaktárca tud-e a Greenpeace „paprika-bevizsgáltatási akciójáról”.

Pleva Görgy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója ugyanerre a kérdésre úgy reagált: „egyelőre nem”. Ugyanakkor hozzátette: a Nébih egy monitoring terv keretében folyamatosan vizsgálja az összes Magyarországon kapható paprikaféleséget, valamennyi áru között.

Minden tétel ellenőrzésére a Nébihnek nincs lehetősége, ez az előállító, illetve a fogalmazó felelőssége, azonban ha jelzés érkezik az ügyről, akkor azt a Nébih ellenőrzi - jegyezte meg.

Zsigó Róbert felhívta a figyelmet arra: a Nébih minden olyan esetben eljár, amikor bejelentés érkezik a hivatalhoz, bármilyen formában is történik az, és megteszi a szükséges intézkedést.

A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált - mondta a szervezet magyarországi agrárkampányának felelőse, Tömöri Balázs egy keddi budapesti demonstráción. A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában.

A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor.