rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 8. rész (iraki szerepvállalás)


MTI 2015. március 31., kedd 17:31

Az iraki szerepvállalás részleteit firtatták ellenzéki képviselők a tervezett katonai misszió általános vitájában kedden délután az Országgyűlésben.

Kónya Péter további részletekre kíváncsi

Kónya Péter független képviselő azt mondta, hogy jelenleg nem támogatja a szerepvállalást, ugyanakkor a részletekre kíváncsi. Egyebek mellett a terrorfenyegetésre vonatkozó elemzést kért és felvetette a hadszíntéri irányítás, a logisztikai ellátás és a finanszírozás kérdéseit. A politikus emellett a Terrorelhárítási Központ misszióba küldését is felvetette.

Fidesz: be kell határolni a szerepvállalást

A fideszes Turi-Kovács Béla szerint be kell határolni a szerepvállalás mértékét, időtartamát és területét is. Tévútnak nevezte, hogy keresztény-iszlám konfliktus irányába vigyék az ügyet, kiemelve: alapvető feladat a térségen belüli béke megteremtése. Az Iszlám Államot (IÁ) úgy kell megállítani, hogy eközben ne sérüljenek az értékek és szellemiségek - mondta.

A kormánypárti politikus szerint a közel-keleti helyzet nem fog megoldódni attól, ha hatalmas erőket hoznak össze, mert a válság gyökere mélyebb, egyes országok, népek hosszú ideje úgy érzik, hogy a gyarmati időszak nem fejeződött be, s ez ellen is tenni kell.

LMP: az Egyesült Államoknak minden ereje megvan, hogy megoldja a helyzetet

Az LMP-s Sallai R. Benedek álláspontja szerint az Egyesült Államok teremtett egy rémet, s minden ereje megvan ahhoz, hogy legyőzze. A felelősségét akarja „elkenni” azzal, hogy kis államokat von be, s Magyarország is ehhez asszisztálna - értékelt, hozzátéve: a magyar társadalomnak nincs felelőssége a helyzet kialakulásában.

Az ellenzéki képviselő a költségeket is szóvá tette, s szerinte a kormány indokolatlan kockázatokat vállal azzal, hogy gesztust tesz Amerikának. Azt kérdezte, hol van leírva a magyar részvételre vonatkozó kötelezettség, s ha nincs ilyen, akkor miért pont ez fontos, az afrikai emberi jogokat sértő esetek pedig miért nem.

Fidesz: érkezett felkérő levél

Kósa Lajos azt mondta, hogy többször a miniszterelnök részvételével egyeztettek a kérdésben. Ötpárti frakcióvezetői szintű egyeztetés is volt, s a külügyi, a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság kétszer tárgyalt az ügyről, a szükséges információkat a képviselők rendelkezésére bocsátották - közölte.

Hozzátette: amikor Demeter Márta azt mondja, nem volt felkérés, nem mond igazat. Bár a bizottsági ülésen nem lehetett sokszorosítani, de a vonatkozó felkérő levelet a honvédelmi miniszter bemutatta és volt ellenzéki képviselő, aki például jegyzeteket készített. A dokumentumban nem azt írták, hogy „Kedves Magyarország vegyetek részt benne, és határozzátok meg mivel”. A felkérés konkrét katonai feladatra vonatkozik, ami őrzés-védelmet és személyi biztosítást jelent.

Szerinte nem lehet eltűrni azt, amit az IÁ képvisel, amely az egyetemes emberi értékeket, közte a kereszténységet, sérti - fogalmazott, hozzátéve: arcátlan hazugság, hogy a Fidesz-kormány ne venne részt külföldi katonai missziókban. Szerinte két dolgot mondhatnak, igent vagy nemet, egyúttal elfogadhatatlannak nevezte az LMP által kifejtett haszonelvű megközelítést. Van az emberi életnek olyan dimenziója, amikor nem azt nézik, hol jó ez nekem - jegyezte meg.

Jobbik: az lehet a siker, ha megússzuk

Mirkóczki Ádám közölte: döbbenten hallgatta, hogy Németh Zsolt azt mondta, a katonai szerepvállalás látható érzékelhető haszonnal jár. Ha csak egy katona élete bánja, odamegy a hozzátartozójukhoz és ugyanezt elmondja? - kérdezte, hozzátéve: azt tekinthetjük sikernek, ha megússzuk. Katonákkal beszélve, nem elhanyagolható szempont, hogy az ilyen külföldi missziókat azért vállalják, mert extra fizetést kapnak hozzá. Szerinte az a kulcskérdés, kell-e magyar katonákat olyan konfliktusokba belesodorni, amihez semmi közünk.

Most nincs kockázat, akkor lesz, ha kimegyünk - összegzett, és emlékeztetett a korábbi londoni, párizsi terrorcselekményekre. Szerinte az őrző-védő feladat is harci tevékenység, ha nem is támadó. Kiemelte: azzal, hogy magyar katonákat kiküldik, hatványozottan nő az ország biztonsági kockázata.

A felkérés nem a Fehér Házból és nem politikustól jött - jegyezte meg, de minősített adatra hivatkozva nevet nem mondott. Az USA a maga kapacitásával pillanatok alatt rövidre zárhatná a kérdést, de valamiért nem ezt teszi. Minél több országot akar bevonni, és a felelősséget, az áldozatokat szétterítené. A Boko Haramnál miért nem fáj a keresztények mészárlása? - kérdezte.

Fidesz: izgalmas a közös gondolkodás

Németh Zsolt azt kérte, zárt ülésen elhangzó információkat plenáris ülésen ne hozzanak nyilvánosságra a képviselők. Érdekesnek és izgalmasnak találta a közös gondolkodást, még akkor is, ha nincs olyan érzése, hogy egyről a kettőre jutnának. Általános benyomása, hogy az Egyesült Államok és az MSZP részéről a Fidesz-ellenesség meghatározó mértékben homályosítja el a látás- és gondolkodásmódot. Mint mondta, nem könnyű az USA-val kapcsolatos nézeteket zárójelbe tenni, de mégis ezt javasolná. Irakról és az IÁ-ról és az új típusú globális problémákról kellene beszélni - mutatott rá.

Szerinte a katonák élete ugyanolyan érték, mint bármely emberi élet. A Magyar Honvédség működőképességének fenntartásához az a tapasztalatszerzés szükséges, amit csak ilyen missziókban lehet megszerezni. Adott esetben az életüket áldozzák, de a hivatásukért és nem a dupla fizetésért.

Magyarország biztonságpolitikája értékvezérelt és annak a szövetségnek, aminek tagjai vagyunk a döntései értékvezéreltek - jelentette ki.

Sneider Tamás lezárta a vitát.