rss      tw      fb
Keres

A Tempus Közalapítványhoz kerül a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj és a Stipendium Hungaricum


MTI 2015. március 31., kedd 17:55

A Tempus Közalapítványhoz kerül a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram kezelése a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendelet és két kormányhatározat értelmében.

Ezek alapján a Balassi Intézet költségvetésében a Magyar Ösztöndíj Bizottság, valamint a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram működtetéséhez rendelt forrásokat átadják a Tempus Közalapítvány számára.

A kabinet döntése alapján felhívják a nemzetgazdasági minisztert, hogy a szükséges forrás-meghatározást követően gondoskodjon a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram megvalósításához idén szükséges keret rendelkezésre állásáról.

A kormány külön rendeletben rögzítette: a Stipendium Hungaricum ösztöndíjak és az ösztöndíjprogram működtetésének pénzügyi fedezetét a jövőben a külgazdasági ügyekért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében tervezik meg. A minisztérium költségvetési fejezethez történő előirányzat-átcsoportosítást követően a miniszter bocsátja a programban résztvevő felsőoktatási intézmények rendelkezésére az ösztöndíjak, az önköltség, a lakhatási támogatás, valamint a kiegészítő, idegen nyelvű ellátásra szóló egészségügyi biztosítás összegét, illetve biztosítja az ösztöndíjprogram működtetésének költségeit.

Az új rendelkezéseket első alkalommal a 2015/2016. őszi félévre meghirdetett pályázatokra kell alkalmazni. A rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő pályázati eljárásokat a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak április 15-ig kell jóváhagynia.