rss      tw      fb
Keres

Obama újra engedélyezte az egyiptomi katonai segély folyósítását


MTI 2015. március 31., kedd 23:55

Barack Obama amerikai elnök kedden újra engedélyezte az Egyiptomnak szánt, két éve felfüggesztett amerikai katonai segély folyósítását.

Az amerikai elnök telefonon közölte Abdel-Fattáh esz-Szíszi gyiptomi államfővel, hogy az Egyesült Államok 12 eddig „befagyasztott” F-16-os vadászgépet, továbbá 20 Harpoon típusú rakétát és 125 M1A1 Abrams harckocsit küld az arab országnak, hogy megerősítse annak a szélsőségesek elleni harcképességét, miközben továbbra is évi 1,3 milliárd dollárnyi segélyt fog kérvényezni a kongresszustól Egyiptom számára.

A Kairónak nyújtott amerikai katonai támogatás csaknem felét 2013-ban függesztették fel, amikor Szíszi - még katonai vezetőként - megdöntötte a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi iszlamista elnököt. A segély újraindítását követően a Fehér Ház szerint továbbra is Egyiptom lesz az amerikai katonai segélyek második legjelentősebb kezdeményezettje.

Obama azt is közölte Szíszivel, hogy a 2018-as pénzügyi évtől kezdve „modernizálni” kívánja a Kairónak nyújtott támogatást, amelyet katonai eszközöktől a terrorelhárítási felszerelés, a szárazföldi és tengeri határok, a Sínai-félsziget biztonságát biztosító eszközök, valamint a már beszerzett hadfelszerelés karbantartása felé kíván terelni.

„Ilyen módon fogjuk biztosítani, hogy az amerikai támogatást a térségbeli közös célok előmozdítására fordítsák, beleértve Egyiptom biztonságának és stabilitásának biztosítását, valamint a terrorszervezetek legyőzését” - közölte kedden Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Az amerikai elnöki hivatal szerint a katonai segély felújítása nem annak igazolását jeleneti, hogy Egyiptomban haladás történt volna a demokrácia irányába. Washington a Kairónak nyújtott támogatást azzal indokolta, hogy az az amerikai nemzetbiztonság érdekeit szolgálja.

A Fehér Ház szerint Obama elmagyarázta Szíszinek: az amerikai lépések segítenek úgy „finomítani” a katonai segítségnyújtást, hogy az jobb helyzetben legyen azon kihívások kezelésére, amelyek az Egyesült Államok és Egyiptom érdekeit egyaránt érik az instabil régióban, és összhangban vannak a két ország között régóta fennálló stratégiai partnerséggel. Az amerikai elnök megismételte az aktivisták folytatódó bebörtönzése miatti amerikai aggályokat és sürgette a szólás- és a gyülekezési szabadság tiszteletben tartását.