rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: Rétvári Bence szerint az elszámoltatás a nulladik lépés a korrupció elleni fellépésben

MTI 2010. december 31., péntek 3:44

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium államtitkára szerint az elszámoltatás a nulladik lépés a korrupció elleni fellépésben, de azt szolgálja, hogy a bíróságok 3 milliárd, az ügyészség kifejezetten a korrupció visszaszorítására 1 milliárd forintot kaptak, és bővültek a vádhatóság nyomozati jogosítványai is - írta a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában megjelent interjúban az államtitkár elmondta: a korrupciós ügyek felderítését segítheti az, hogy a jövőben az ügyészségnek is megadatott az a lehetőség, amely a rendőrséget már régóta megilleti, vagyis - engedéllyel - a vádhatóság munkatársai is bevethetnek titkosszolgálati eszközöket. A hivatali bűntettek súlyosabb eseteiben ugyanis kizárólag a vádhatóság nyomozhat.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a korrupció elleni fellépést is erősíthetné az elképzelések szerint egy önálló egységes közigazgatási bírósági rendszer felállítása, amelyben e bíróságok közérdekvédelmi feladatokat is elláthatnának. E fórumok ellenőriznék az egyes állami önkormányzati döntések célszerűségét, indokoltságát, emellett vizsgálnák a közpénzek felhasználásának mikéntjét, és a politikusok felelősségének kérdésében is állást foglalhatnának. Van olyan javaslat, amely szerint a közbeszerzéseknél felmerülő jogi problémák rendezése is e testületek feladat lenne - jegyezte meg az államtitkárt.

Rétvári Bence - hangsúlyozva, hogy az önálló közigazgatási bíróságok kialakítása csak egy javaslat, amelyről az Országgyűlés tavasszal, az alkotmány vitájában dönt - úgy vélte: ha a képviselők elfogadják az elképzelést, megítélése szerint még ebben a ciklusban megalakulhatnak a közigazgatási és közérdekvédelmi bíróságok.