rss      tw      fb
Keres

Szaniszló Ferenc, népének tanítójaSzaniszló Ferenc ambiciózus ember. Már kora ifjúságában elhatározta, hogy ahelyett, hogy szülei és rokonai nyomdokán egyszerű tanítóként élné le életét ő, kedvenc költőjének szavaival élve, egész népét fogja, nem középiskolás fokon tanítani. Az utóbbi években ez az ambíciója beteljesedni látszik. Mármint, ha tanításnak lehet nevezni azt, amit az Echo TV-ben művel.

Szaniszló Ferenc az utóbbi időkben elég sokat szerepelt a médiában. Legutoljára a Hírszerző hívta fel a figyelmet egy 2010. január 3-án elhangzott műsorára, ezzel a címmel: „Szaniszló Ferenc egyre brutálisabb – nézze meg, nem fogja elhinni!” Valóban nehéz elhinni, de ami igazán szomorú, hogy egyrészt Szaniszló Világ-Panorámája az Echo TV legnépszerűbb műsora, másrészt hallgatóinak óriási többsége – legalábbis a több száz kommentből ez szűrhető le – úgy gondolja, hogy Szaniszló minden szava aranyat ér. Példaként álljon itt két hozzászólás: „Igen tisztelt Szaniszló úr. Nagyon sokan nézzük az ön műsorát, és rendkívül jól, tájékoztat bennünket magyarokat, a mult gazemberségeiről”. Vagy: „Köszönet Szaniszló úr az igazságért, még ha néha az nagyon megrázó is”.

Persze vannak kevésbé kedves bejegyzések is. Itt van egy: „Szaniszló Elvtárs! Igaz, hogy jó káderként jelentett a munkatársai ellen, moszkvából?” Ugyanis Szaniszló Moszkvában végezte az egyetemet, majd 1986-ban a Magyar Hírlap moszkvai tudósítója lett. Onnan a Magyar Televízióhoz vezetett az útja, ahol a Panoráma című külpolitikai adásnak lett a munkatársa (Sugár András és Chrudinák Alajos pártfogoltjaként). 2005 februárja és 2007 februárja között a Duna Televízió Híradójának a főszerkesztője volt. Hogy mit csinált pontosan 2007 februárja és 2008 augusztusa között, amikor az Echo TV külpolitikai műsorának felelős szerkesztő-műsorvezetője lett, nem kideríthető.

Szaniszló Ferenc tehát komoly karriert futott be, külügyi tudósítóként és szerkesztőként a magyar médiában. Végignézve egy-két Világ-Panorámát, ahol majdnem félóra hosszat a legelképesztőbb külügyi fejtegetésekkel traktálja a nézőit, arra a következtetésre kell jutnom, hogy valami nagyon nincs jól a két magyar közszolgálati televíziónál. Nem csak most, hanem már nagyon régen. Az is lehetséges persze, hogy Szaniszlót mindössze az utóbbi években szállta meg az ihlet és vált a szélsőjobboldal kultikus alakjává, de az ilyen hirtelen megvilágosodásokban nem hiszek.

Szaniszlónak már az ORTT-vel is meggyűlt a baja. 2010 áprilisában kétszer két órára elsötétítették az EchoTV-t. Egyszer azért, mert Bayer Zsolt Korrektúra című műsorában Bogár László taglalta a világpusztító erőkről szóló antiszemita elméleteit. Másodszor azért, mert Szaniszló Ferenc a Világ-Panorámában fejtegette antiszemita elméleteit. Ezen még a mandiner.hu is elcsodálkozott egy kicsit. Úgy gondolták, hogy „szenvtelen, mégis alapos és érdekes tudósításai a különböző háborús övezetekből sokáig elfedték az újságíró igazi énjét”. A mandiner.hu mindössze „standup komédiás”-nak tekinti Szaniszlót. Attól félek, ennél jóval komolyabb dologról van itt szó.

Miről is beszélt Szaniszló 2010. január 3-án? A nyugati civilizációnak vége. Ebben ugyan nincs sok újdonság, hiszen Orbán Viktor is hasonló húrokat penget. Szaniszló szerint a liberalizmus tette tönkre a nyugati civilizációt, többek között azzal, hogy „megfosztotta keresztény alapjaitól”. Tudjuk, ez a gondolat sem áll túl messze Orbán Viktortól. De addig még a magyar miniszterelnök sem menne el (legalábbis eddig nem tette), hogy 2030-ra majd a barnák és a sárgák veszik át a hatalmat a városokban és a fehérek a „falvakba szorulnak”. Bár „a liberális fajzat tönkretette a falvakat”. Hát akkor mit is lehet csinálni?

Nem tudom pontosan, hogyan, de Szaniszló itt fogta magát, otthagyta a haldokló Európát és Ázsia felé vette az útját. „Ázsia a mi ősi földrészünk”, mondta, és az ottani kedvező folyamatokat a „magunk javára kell fordítani”. Azt már nem árulta el, hogy mik volnának a kedvező folyamatok, és hogyan húzhatnánk hasznot belőlük. Azt ellenben igen, hogy Európában komoly változások várhatók. „Egy évszázada bitorolja földrészünket az euró-atlanti bagázs”. A napóleoni háborúk óta Nagy-Britannia mindent megtett, hogy Németországot és szövetségeseit tönkretegye. A britek voltak azok, akik két világháborút robbantottak ki. Maguk alá gyűrték Franciaországot és Oroszországot, megalkották Csehszlovákiát és Jugoszláviát, hogy „minket és a németeket eltiporjanak”. Anglia „mindenkor a globális terrorizmust támogatta, pénzzel, fegyverrel, legyen az szerb terrorizmus vagy bolsevik terrorizmus”, míg „a mi országunk kétharmadát vették el a britek és a franciák, odadobva magyar földeket a Kisantant dögevőinek”.

De most fordul a világ, mert közeledik a „világhatalmi váltás”. Megtudhatjuk Szaniszlótól, hogy „Anglia és Oroszország mára már ellenségek”. Oroszország valódi szövetségese Németország. „Ha ez a két nemzet összefog, akkor Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Lengyelországnak, Csehszlovákiának, vagy nem is tudom mi a nevük a mai napon, és Romániának vége.” Hogy mi lenne ez esetben Magyarországgal, arról nem szól a fáma. Ez az orosz-német szövetség véget fog vetni az euró-atlanti Európának.

Szaniszló imádja Németországot, de nem a mait, hanem, mondjuk ki nyíltan, Hitler birodalmát. „A németek már nem félnek saját árnyékuktól... Németországot már nem veszélyeztetik történelmi gátlások, hiszen Izrael tökélyre vitte a népirtás náci módszereit, a palesztin családok eleven elégetésével foszforbombák által.” Mindezt náci propaganda kíséri, míg a háttérben Lale Anderson énekli a Lili Marlen című híres dalt, és német katonák masíroznak régi filmkockákon. Ebbe a közegbe van belekeverve egy jó adag irredentizmus, és az a remény, hogy a magyar határokat meg lehet változtatni. Gondolom német és orosz segítséggel. Az egész egy rémálom, aminek az égvilágon semmi köze a valósághoz.


Menacing Equipment – flickr/winterofdiscontent

„A németség háborúban legyőzhető, de békében sohasem. Ez fáj az angolszászoknak. Jobb lett volna, ha nem feküsznek össze a világtörténelem legnagyobb, leghírhedtebb tömeggyilkosával, Sztálinnal Teheránban és Jaltában.” Sőt ezek a rettenetes angolszászok felelősek 1956-ért is. Mert „bujtogattak ötvenhat előtt, hogy aztán forradalmunk és szabadságharcunk idején cserbenhagyjanak, magunkra hagyjanak bennünket. Ha másképpen történik, mi erősítenénk a nyugati világot, de így, hogy elárultak, kelletlenül befogadtak, lesöpörtek, megaláztak és csupán bazárnak tekintettek a gengszterváltás után, mi már csak gyengíthetjük az amúgy is fáradó, öregedő, kihaló, helyet átadó Nyugatot”. De van más lehetőség Szaniszló szerint. „A kelet előőrse leszünk.” Hogy miképpen, hogyan, arról Szaniszló hallgat. A műsor végén revizionista propagandafilm-kockák: magyar katonák masíroznak, gondolom, valahol a Felvidéken és Erdélyben, mindez megfelelő irredenta dallamokkal kísérve.

Az egész program elég hátborzongató, de gondolom, a jelenlegi jogszabályok értelmében ez a náci propaganda nem büntetendő cselekmény. A többi pedig fantazmagória, amit sajnos nagyon sok ember lelkesedéssel hallgat. Az igazi történelmet tanulják, hiszik ők. Az egyik lelkes néző így írt: „Szaniszló Ferenc tényleg egy gyöngyszem.... Ezt kell megismerni minden fiatalnak és akkor elgondolkodik rajta. Az iskolában nem tanították, de ez történelem, csak ülnek rajta és nem tanítják az iskolákban. Nagyon tanulságos. Én imádom az ilyen műsorokat”. De egy másik kommentáló ezt írta: „Amúgy ez nem sérti a médiatörvényt? Mármint, a gyűlöletkeltés, és politikusok személyes sértegetése. Hol lehet feljelentést tenni? Ez az adó a nyugalom megzavarására alkalmas kép- és hangtartalommal van teli. Be kellene mondani minden műsoruk előtt, hogy fiatalkorúak csak szigorúan felnőtt, érettségizett, 80 IQ feletti személy felügyelete mellett nézhetik”.

Az igazat megvallva nagy baj, ha mindez csak a médiatörvényt sérti.


Balogh S. Éva                  


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!