rss      tw      fb
Keres

Ronald Reagan körutat Budapestre!Itt Amerikában még a nejem is elképedt, amikor lefordítottam neki Stágel Bence ötletét, aki a Kereszténydemokrata Néppárt fiataljai nevében azt javasolja, hogy változtassák meg azokat az utcaneveket „ahol még a kommunista diktatúra nyomait őrzik az elnevezések”. Ez vicc? – kérdezte barátom.

Stágel szerint számos helyen van Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Münnich Ferenc, November 7. vagy Népköztársaság nevet viselő utca, tér, holott ezek ma már csak a huszadik századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek. A politikus azt javasolja, hogy az új utcanevek kiválasztásánál részesítsék előnyben Liszt Ferenc, és „a világkommunizmus megbuktatásában nagy szerepet játszó, idén 100 éve született Ronald Reagan nevét”.

Stágel Bence demagóg javaslata elképesztő tudatlanságot takar. A berlinieket nem zavarja Marx és Engels szobra, az angolokat sem érdekli, hogy Marxról utca van elnevezve, és az sem hogy a Highgate temetőben Marx sírját keresztények látogatják, akik hagyományos, húsvét előtti tiszteletadással adóznak a kommunista filozófus emlékének. Javaslom Stágelnek, hogy egyszer ő is látogasson el oda. Azon meg aztán igazán elképedne, hogy az általa nagyra tartott Ronald Reagan szülőhazájában, az Egyesült Államokban, éppen most avattak fel egy vadonatúj Sztálin-szobrot. Igen Sztálin-szobrot! Attól pedig szívrohamot kapna, hogy ugyancsak Amerikában Zsukov marsall emlékét nagyra tartják, a legmagasabb amerikai katonai kitüntetés (Legion of Merit) kitüntetettje, és tavaly amerikai katonák tisztelegtek a Vörös Téren a fasizmus felett aratott győzelem évfordulóján.

Egyébként Ronald Reagan lelkes baloldali szakszervezetis volt egykoron, és úgy találkozott második feleségével, Nancyvel, hogy Nancynek problémái adódtak abból, hogy előfizetett egy kommunista újságra Hollywoodban. Nancy felkereste a jóképű Reagan elvtársat, hogy a tanácsát kérje – a szakszervezeti eszme összehozta őket. Szerelem volt ez első látásra!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!