rss      tw      fb
Keres

Azokról, akik sohasem hazudnak: Joseph Daul és Szájer JózsefÉvekkel ezelőtt egyik történész kollégám írt egy nagyon olvasmányos, de tudományos apparátussal megírt könyvet, aminek ezt a címet adta: The Historian As Detective: Essays on Evidence. Valóban a történész munkája nagyban hasonlít a detektívéhez. És gondolom, mint ahogy a detektívnek is nagy örömet okoz, ha sikerül megfejtenie a rejtvény egészét vagy csak egy kisebb részét, a kutató történészt is óriási megelégedéssel tölti el, ha a „puzzle” hirtelen összeáll. Különösen ez a helyzet politikatörténészek esetében, akiknek – különösen amikor egy rövidebb időszak napi politikai eseményeit taglalják – nagyon is detektív módra kell kutatniuk a lehetséges igazság után.

Ez a Joseph Daul-eset felébresztette bennem a detektívet. Mint gondolom, mások is, én is csodálkozással olvastam az MTI hírei között tegnapelőtt, hogy a néppárti EP-frakcióelnök, Joseph Daul szerint „elfogadhatatlan” lenne a határon túli magyarok választójoga. Nahát, mondtam magamban, „ez sem semmi”. Brüsszelben a néppártiak általában nem kritizálják azokat a jobboldali, konzervatív kormányokat, amelyek a frakciójukhoz tartoznak, különösen nem a régi kedvencet, Orbán Viktort. Hogy a néppárti frakcióvezető szerint szavazati jogot adni az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbség tagjainak „egyenlő [lenne] a határok el nem ismerésével”, valóban nem mindennapi hír. De két óra múlva jött a kiigazítás: Joseph Daul „valójában a határon túl élő és magyar állampolgársággal nem rendelkező, de magyar származású személyek esetleges magyarországi szavazati jogára utalt”. Félreértés volt az egész, mondta Daul szóvivője, Antoine Ripoll. Ez egy olyan gyenge magyarázkodás, hogy szót sem érdemes rá vesztegetni. Daul már több mint 30 éve vesz részt a francia és uniós politikában, ő ne tudná, hogy sehol a világon nincs szavazati jog állampolgárság nélkül?

Az MTI ugyan nem említette, hogy az újságíró, aki állítólag félreértette Joseph Dault, az Agence France-Presse (AFP) tudósítója volt. Márpedig AFP a világ egyike a fontos és mérvadó távirati irodáknak. Azt is nehezen lehet elképzelni, hogy brüsszeli tudósítójuk nem ért elég jól franciául, és félreérti az ugyancsak francia Daul mondanivalóját.

Úgyhogy lássuk, mit is írt erről az AFP tudósítója. Kezdjük a cikk címével: „Szavazati jog magyar kisebbségeknek: figyelmeztetés Budapestnek” (Droit de vote aux minorités hongroises: Budapest mis en garde). És amit MTI elfelejtett megemlíteni: a francia hírügynökség szerint Daul felszólította a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a környező országokban élő magyar kisebbségek választójoggal való felruházásának gondolatával.* De az AFP tudósítója beszélt az Európai Bizottság egyik szóvivőjével, Pia Ahrenkildével is, aki szerint egy tagországnak ilyen helyzetben nagyon felelősségteljesen kell viselkednie. Sőt, csak kétoldalú tárgyalások után lehet ilyenfajta törvényt alkotni. Az AFP tudósítója beszélt az igazságügyi biztos szóvivőjével, Matthew Newmannal is, aki azzal tért ki a válasz elől, hogy „ezek kényes kérdések”, amelyek történelmi problémákkal terheltek.


After affine rectification – flickr/casey.marshall

Az InfoRádió megkereste a politikus szóvivőjét, aki először megerősítette Daul szavait, később viszont cáfolta. Mi történhetett a két telefonbeszélgetés között? A Fidesz-delegáció valószínűleg azonnal lépett. Erre abból lehet következtetni, hogy InfoRádió, miután Antoine Rippol alátámasztotta az MTI tudósítását, bejelentette a hírt, és máris jött a telefonhívás Brüsszelből. Szájer József, a Fidesz delegáció vezetője volt a vonal másik végén. Szájer felvilágosította a rádió munkatársát, hogy az újságíró félreértette Daul szavait. „Ő ugyanis a határon túli, nem magyar állampolgárok esetleges választójoghoz jutását kritizálta”. Ez a „briliáns” magyarázat tehát nyilván Szájer fejéből pattant ki. Meg kell adni, hogy ennél azért jobb hazugsággal is előállhatott volna, de úgy látszik, hogy szorult helyzetében csak ennyire tellett neki. Mindenesetre Szájernek sikerült rávenni Antoine Rippolt, hogy megismételje ezt a szamárságot.

A francia újságíró ellenben nem hajlandó lefeküdni sem a Néppártnak, sem a Fidesznek. Szó sincs félreértésről. Ő azt írta le, amit Daul mondott. Sőt, „a tájékoztatón mindenki számára egyértelmű volt, hogy a kettős állampolgárok választójogára vonatkozott a kérdés és a válasz is”. Noha a magyar kormány hivatalosan nem jelentett be olyan tervet, hogy megadja a szavazati jogot az új állampolgároknak, egyre több fideszes politikus, beleértve a miniszterelnököt, egyre gyakrabban beszél mostanában a választójog megadásának valószínűségéről. Természetesen csak személyes véleményként. De úgy látszik, hogy Brüsszelben a vájtfülűbb politikusok már tudják, hogy mi fog történni, és már előre figyelmeztetni akarják Budapestet. Egyelőre úgy látszik, a magyar kormány brüsszeli hangjának sikerült megakadályoznia egy nagyobb botrányt. A kérdés persze az, hogy meddig.


Balogh S. Éva                  


„…a exhorté mercredi le gouvernement hongrois, auquel elle est pourtant alliée, à renoncer à son projet d'octroi du droit de vote aux minorités hongroises à l'étranger, tandis que Bruxelles l'a appelé à agir de manière ‘responsible’” – az AFP tudósítása a Romandie News honlapján.
Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!