rss      tw      fb
Keres

Orbán arról biztosította…



Európa most már nemcsak a médiatörvényről, hanem Schiff András és Daniel Cohn-Bendit lezsidózásáról is beszél (lásd hírösszefoglalóinkat). Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő két másik kollégájával nyílt levélben tiltakozik ellene. A Die Welt című konzervatív napilap „az Orbán köréhez tartozó Magyar Hírlapban” „alig leplezett antiszemita kódolással” keltett hangulatról ír „a Kohnok” ellen. Bayer Zsolt és a Széles Gábor-féle Magyar Hírlap eddig csak Magyarországon volt tényező, most már Európában is az – természetesen fordított előjellel.

A Nógrád megyei önkormányzat fideszes elnöke szerint viszont Bayer Zsolt író, publicista rászolgált a megye Madách-díjára. Legalább két olyan fideszes országgyűlési képviselőjelöltről tudunk (tudok én)*, aki a tavaszi választások előtt az Echo Tv-vel, a Magyar Hírlappal és Bayer Zsolttal kampányolt. És mi, akik itt élünk, tudjuk, hogy a Fidesz másfél évtizede félkatonai módon szervezett párt, ahol semmi sem történik spontánul és egyéni elhatározásból, csak központi terv és jóváhagyás alapján. A spontaneitás és a tagok-tisztségviselők szabad döntése nemlétező fogalom és gyakorlat Orbán pártjában. Akiknek erre akár minimális igényük volt, már régen nincsenek a Fideszben.

Mi azt is tudjuk, amire Európa akkor még nem figyelt, hogy Bayer Zsolt, Orbán harcostársa „az Orbán köréhez tartozó Magyar Hírlapban” 2008. március 19-én és 26-án is írt két emlékezetes cikket a medencéről (sok más, szintúgy emlékezetes cikke mellett). Amelyben szintén lezsidózott írókat és újságírókat. Majd néhány nap múlva, 2008. március 30-án, az általános felzúdulás dacára, a Fidesz nyilvános születésnapi rendezvényén hangsúlyosan ott virított Orbán Viktor pártelnök mellett (vagy a pártelnök őmellette, ki tudja). Ismétlem: nyilvános születésnapi rendezvényről van szó, mert a sajtót minden évben gondosan értesítik az eseményről, és szorgalmasan be is számolnak róla a lapok. Nem a magánviszonyaikról beszélünk tehát – mert Orbán természetesen ragaszkodhat egykori harcostársához, akár szeretheti is őt magánemberként. De egy pártelnök és miniszterelnök-jelölt minden nyilvános gesztusával üzen. Üzen az autójára ragasztott Nagy-Magyarország matricával, üzen az árpádsávos zászlókkal, üzen a „rendszerváltók” által elfoglalt Kossuth téren rendezett kormánybuktató nagygyűléseivel. Üzen azzal is, ha a Fidesz honlapja a nyíltan antiszemita, a zsidók, liberálisok, kommunisták stb. Dunába lövését nap mint nap szorgalmazó és az értelmes emberi beszédet nap mint nap megkérdőjelező közönség gyűjtésére szakosodott mandiner.hu-t reklámozza**. És üzen azzal is, ha éppen Bayer Zsolt társaságában derül nyilvános jókedvre két ilyen cikk (és Bayer jobboldali életműve) ismeretében.


Forrás: entellektüel.freeblog.hu (További képek Orbán Viktor honlapján)

Ehhez képest Orbán Viktor kedden, Brüsszelben arról biztosította Mose Kantort, az Európai Zsidó Kongresszus elnökét, hogy „a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a társadalom értékes közösségének számító zsidóság jogait feltétel nélkül tiszteletben tartsák”. És még azt is mondta, hogy „a magyar EU-elnökség meghatározó eleme az emberi méltóság tiszteletben tartása, az Európában élő közösségeknek kijáró tisztelet feltétlen megadása”.

Ez körülbelül olyan értékű és hitelességű mondás, mint amikor Orbán azzal utasítja vissza az őt és kormányát ért bírálatokat, hogy a döntést nem ő, hanem a Magyar Országgyűlés kétharmados többsége hozta. Elméletileg egy demokráciában valóban lehet szuverén a törvényhozói hatalom (pontosabban elméletileg az). Hogy Magyarországon a gyakorlatban Orbán által mozgatott végrehajtók gyülekezete, efelől, ugye, senkinek sincs kétsége. Ezt még az elszánt Fidesz-hívek sem vonják-vonhatják kétségbe, legfeljebb harcosan megmagyarázni tudják: a szent üggyel, amelyet Orbán képvisel, s amely annyira szent, hogy érdemes, sőt kötelező minden egyénnek alárendelnie magát.

Amúgy önmagában „az emberi méltóság tiszteletben tartásáról” is köteteteket lehetne összeállítani az elmúlt nyolc év fideszes beszédmódját bizonyító idézetekkel éppúgy, mint a legújabb húzással, a filozófusok lejáratására-hiteltelenítésére szolgáló vádakkal.***

Mi régóta ismerjük az ilyen Orbán-féle deklarációk értékét. De most már talán Jürgen Habermas és Elfriede Jelinek is ismeri.


(Mihancsik Zsófia)


* Lásd:
Képek a vidéki kampányéletből I
.
Képek a vidéki kampányéletből II. - A fej, a szív és a gerinc


** Lásd erről írásainkat:
Szemetelés, gyávaság és ügyetlenség

Kedves Budai Bernadett!
Zsidózó videó a youtube-on
Biszku Béla védelmében

*** Lásd írásainkat:
Mi a válasz, tisztelt magyarok?
Az újság kimondta: a filozófusper politikai elszámoltatás
Magyar Nemzet Szerkesztősége, Budapest…
Elszánt ostobaság – a Magyar Nemzet filozófusvádjairól
Két jól ismert tétel a filozófusperhez
Háttércsend a filozófusok izolálásához
Hogyan csináljunk koncepciós pereket?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!