rss      tw      fb
Keres

Bécsi érsek: az egyház is hibás a visszaélésekben

MTI 2010. március 31., szerda 22:57

Az egyházat is felelősnek ismerte el szerdán Bécs érseke a közelmúltban napvilágra került, egyházi személyek által gyerekek ellen elkövetett szexuális vétségekben.

"Mi, Isten népe, az ő egyháza, osztozunk ebben a bűnben" - fogalmazott Christoph Schönborn bíboros, az osztrák püspöki konferencia elnöke prédikációjában a Stephansdomban tartott vezeklő istentiszteleten.

Németország és Írország után az elmúlt hetekben Ausztriában is számos olyan eset került napvilágra, amelyben egyházi személyek vagy egyházi oktatási-nevelési intézményekben dolgozók molesztáltak, megrontottak vagy rendszeresen bántalmaztak gyerekeket. Az ügyek többsége több évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza.

Schönborn érsek háromezer hívő előtt megtartott szentbeszédében beszélt arról is, hogy nem sikerült "a szexualitást jól megélni", "a testiséget értékelni". "Néhányan közülünk szexuális erőszakhoz folyamodtak" - mondta. Elismerte azt is, hogy "elkendőztek" dolgokat és "hamis bizonyítványt állítottak ki".

Mindez "fájdalmas tapasztalat az egyház számára, de semmi az áldozatok fájdalmához képest."

Az érsek korábban a nap folyamán egy előadásában azt mondta, az egyházat ért megrázkódtatások jó alkalmat jelentenek a változtatásra. Arra szólította fel az egyházi személyeket, hogy ne hallgassanak, ha ilyen esetről értesülnek, adják társuk tudtára elítélésüket és szólítsák fel, hogy adja fel magát az igazságszolgáltatásnak.

Ausztriában jelenleg csak az orvosoknak és a tanároknak van feljelentési kötelezettsége abban az esetben, ha gyerekekkel szembeni visszaélésről szereznek tudomást. Schönborn korábban egy felvetésre utalva elmondta: támogatná, hogy az egyház önként vállaljon feljelentési kötelezettséget, de csak azokban az esetekben, ahol ez nem ellenkezik az áldozatok akaratával.

Christoph Schönborn már korábban, március közepén is "irányváltást" szorgalmazott az érsekség munkatársainak szóló újságban. Az egyházon belüli szexuális visszaélések okainak feltárásához őszinteségre van szükség az egyházban, de a társadalomban is - írta. Az okok feltárására kitérve az 1960-as évek "szexuális forradalmát", de a cölibátus kérdését is megemlítette. Szóvivője utóbb hangsúlyozta: ez semmiképp sem jelenti azt, hogy Schönborn megkérdőjelezné a cölibátus intézményét.

Vélhetően a botrányok egyik hatásaként az év eleje óta az előző évhez képest 31 százalékkal megnőtt Ausztriában az egyházat elhagyók száma. Lapértesülés szerint az 5,5 millió hívőt számláló osztrák katolikus egyház mintegy 70 ezer tagjának a kilépésével számol idén, pedig már tavaly is kivételesen sokan, ötvenháromezer-kétszázan váltak ki.