rss      tw      fb
Keres

Magyar volt-e Liszt Ferenc?A Liszt-év kapcsán megkérdőjelezték Németországban Liszt magyarságát. Úgy tűnik súlyos érvek szólnak amellett, hogy a zeneszerzőnek vajmi kevés köze volt hazánkhoz.

Liszt a Sopron környéki Doborjánban született, a kis falu ma Ausztriához tartozik és Raidingnek hívják. Franz Ritter von Liszt néven anyakönyvezték, anyanyelve német volt, családja, rokonai soha nem tartották magukat magyarnak, és ma élő leszármazottai sem azok.

Schmitt Pál szerint nem fér kétség Liszt magyarságához, sőt nemrég kifejtette, hogy Liszt „magyarnak született, élete minden pillanatában magyarnak érezte magát”. A köztársasági elnök véleményét magyarsági ügyekben kétkedéssel kell fogadnunk, nemrég ugyanis bevallotta „hogy egyetlen csepp magyar vére sincsen!”

Lisztet Európa-szerte imádta hölgyközönsége, a zongoravirtuóz mindenütt azonosult a helyi publikummal. Bécsben osztráknak tartották, Weimarban németnek, Párizsban franciának. Pesti koncertjén franciául deklarálta magyarságát, „Je suis hongrois”, ugyanis Liszt nem beszélte a nyelvünket. Magyar nemesi felmenőit is hiába kutatták, végül osztrák nemességet szerzett. Az ifjú Liszt gyakran akkor hangsúlyozta magyarságát, amikor támogatást remélt a magyar arisztokratáktól. Ha manapság honosítani szeretné magát, a magyar nyelvtudás hiánya miatt ez lehetetlen lenne.

Lisztnek volt magyar útlevele, Liszt Ferencz néven kiállítva, viszont más országok útleveleit is használta. Wittgenstein hercegnővel való kapcsolata idején orosz útlevéllel utazott, és osztrák útidokumentuma is volt.

Egyik levelében azt írta, hogy a gyermekei magyarok. De a gyerekek erről soha nem hallottak, mert Lisztnek alig volt kapcsolata velük. Blandine lánya Franciaországban élt, és fiatalon ott hunyt el, Daniel fiát ugyancsak fiatalon Berlinben temették el. Cosima lánya Bayreuthban Wagner felesége lett, és ő sohasem említette, hogy magyar volna.

Idén az osztrákok is ünneplik a művészt, de nem említik magyarságát. Szerintük „európai zseni” volt, akit osztrák szülőfaluja, Raiding adott a kontinensnek. Szülőháza mellett nemrég ultramodern koncerttermet építettek.

Fontos-e az, hogy Lisztet magyarnak tartsák a nagyvilágban? Nekem tetszik, hogy a magyar uniós elnökség évében „európaiságát” hangsúlyozzák. Ez ellen valószínűleg ő sem tiltakozna.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!