rss      tw      fb
Keres

Keleti szél? Keleti orkán!Orbán Viktor költői metaforája – „nyugati zászló alatt hajózunk, de keleti szél fúj a világgazdaságban” – számomra értelmezhetetlen. A kínai gazdaság térhódítása viszont tagadhatatlan. Várhegyi Éva kitűnő cikkében rámutatott arra is, hogy a német gazdaság fellendülése segíti hazánkat a gazdasági kilábalásban, viszont azt is a kínai gazdaság segíti. Szóval még Németországban is a kínaiak segítenek rajtunk.

Tapasztalatból tudom hogy a távol-keleti befektetők óvatosak, de ha jó üzletet látnak, gyorsan bemozdulnak. Ez történt nemrég, amikor a kínai Wanhua cég nem mindennapi pénzügyi rafinériával megszerezte a kazincbarcikai Borsodchemet a londoni Permira és az osztrák Vienna Capital Partners (VCP) befektetőcsoportoktól. A kínai tranzakció jelentőségét nem lehet eléggé túlbecsülni, Heinrich Pecinának, a VCP vezetőjének igaza van, ez az ügylet megváltoztathatja a befektetési játékszabályokat a térségben.

A Borsodchem 2006-ban még 1,6 milliárd euróért (kb. 450 milliárd Ft) kelt el, öt évvel később a kínaiak csupán 1,2 milliárd eurót fizettek érte (350 milliárd Ft). Óriási veszteség ez, állítólag a Permira első vesztesége. A Wanhua hajlandó lett volna egy új gyárat is építeni Hollandiában, de elálltak tőle, mert ölükbe pottyant a magyar üzem.

A kínaiak remek üzletet ütöttek nyélbe, és nem is akárhogyan. Már tavaly kisebbségi tulajdont szereztek a Borsodchemben, majd kölcsönnel segítették azt, aminek volt egy „call” opciója. A call opciós technikák rendkívül kockázatosak, hiszen ha bizonyos feltételek nem teljesülnek a lejárati határidőig (expiration date), akkor a befektetés elveszhet. Úgy tűnik, hogy a kínaiak alaposan elemezték a helyzetet, bíztak a menedzsmentben, és amikor a cég helyzete jobbra fordult, lehívták az opciót és megszerezték Borsodchemet.

Miközben az Orbán-kormány rendületlenül ostorozza a „nyugati multikat”, addig ugyanaz az Orbán-kormány készségesen asszisztál a feltörekvő kínai multiknak. Nem buta stratégia ez, hiszen Kína irigylésre méltó helyzetben van, 2,85 billió dollár (igen, b-vel) elköltésére keres befektetési lehetőséget. Ha abból csak egy morzsányi is Budapestre gurul, a magyar gazdaság kimenekülhet szorult helyzetéből. Minden jel arra mutat, hogy Kína hatalmas pénzt szándékozik Európában elkölteni, és Magyarország akár kínai hídfőállássá is válhat a térségben. Ha a trend folytatódik, nem csupán keleti szélre számíthatunk, de akár keleti orkán is tombolhat a magyar gazdaságban. Reménykedjünk!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!