rss      tw      fb
Keres

Honosítás – fejenként százezer adóforintértElindult a nemzet újraegyesítése, és végre elégtételt kap az a sokmillió határontúli magyar, aki a nemzet közösségéhez szeretne tartozni. Lélekben mindig is a nemzethez tartoztak, s végre a kettős állampolgárság ebben megerősíti őket. Sokan várták ezt a lehetőséget, amelyet a baloldal ármánykodása eddig megtagadott tőlük.

Az elmúlt években sokszor hallottam hasonló érveket, és jómagam is úgy gondoltam, hogy a határontúliak százezrei rohamozzák majd meg a konzulátusokat. Fel kell készülni erre, kerül amibe kerül, ilyenkor nem szabad a pénzt nézni. A választások után az Orbán-kormány aztán arról kezdett beszélni, hogy a kettős állampolgárságra akár 400 ezren is jelentkeznek majd. Ezen elcsodálkoztam. Mi lett a korábbi milliós számmal?

Németh Zsolt külügyi államtitkár most kijelentette, hogy a januári indulástól március 2-ig a külképviseletekre 14 750 honosítási és 5795 névmódosítási kérelem érkezett. Álljon meg a menet! Szóval százezrekről már szó sincs, a beharangozott „roham” is mindössze tízezres nagyságrendű jelentkezőszámot produkált.

Akárhogy is számolom, a külhoniak talán fél százaléka érdeklődött eddig a lehetőség iránt, vagyis 99,5 százalékukban nem tombol a nemzethez való tartozás vágya, pedig a honosítás ingyenes.

A vérségi jogon (jus sanguinis) adott kettős állampolgárság nem ritka dolog. Olaszország állampolgárságot ad azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy őseik 1861 után hagyták el Itáliát és még olaszul sem kell tudniuk. A procedúra 3 évig is eltarthat, és akár 700 euróba (200 ezer Ft) is belekerülhet. Az olasz adófizetők nem támogatnak ilyesmit.

2,4 milliárd adóforintot biztosított a magyar kormány a honosítás megszervezésére, vagyis minden eddigi kérelem több mint százezer forintjába került a honi adófizetőnek. Remélem hamarosan felbukkannak a honosodni vágyó százezrek is, mert ha nem, igencsak drága lesz ez a nemzetegyesítés!

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!