rss      tw      fb
Keres

Heller és a jobboldali „kultúra”



Március 13-a, közszolgálati Magyar Televízió, reggeli műsor. Heller Ágnest interjúvolja Süveges Gergő műsorvezető.

„Hatott rám azért ez a gyűlöletkampány” – mondja Heller Ágnes Süveges Gergőnek arra a kérdésére, hogy másként reagálna-e ma, ha újra ott lenne Strasbourgban, és az Európai Parlament vitanapján beszélne. (Persze nem egészen világos a kérdés, hogy miért kellene másként beszélnie Heller Ágnesnek, mikor épp arról szólt az interjú, hogy Heller ismételten tisztázta, min és miért vitatkozott Morvai Krisztinával, a Jobbik EP-képviselőjével, és hogy beszédét a HírTV hamis fordításban tárta a nézők elé). Heller így folytatja: „Ami persze egy irányított gyűlöletkampány.”

„De ki irányítja ezt?” – teszi fel a kérdést Süveges.

„Azt én nem tudom, hogy ki irányítja ezt – feleli Heller. – Nem akarok vádaskodni. De az bizonyos, hogy a telefonomon, meghallgathatja, ha akarja, minden percben kaptam utána egy üzenetet. Mondjuk olyat, hogy ’Rohadtál volna meg az anyád méhében’, ’Te féreg, féregirtóval kell kezelni’, ’Te büdös zsidó, menj Izraelbe vagy Oroszországba’. Egymás után kaptam ezeket a kis megjegyzéseket, és ezt mind a jobboldali sajtónak köszönhetem.”

És itt érkezik Süveges Gergő kérdése: „A jobboldali sajtónak köszönheti, vagy a saját szavainak?”

***

Nem is tudom, hol kezdjem. Talán ott, hogy nem értem, Heller Ágnes miért nem állt fel a kérdés hallatán, és miért nem hagyta faképnél Süveges Gergő műsorvezetőt a maga decens szalonzsidózásával egyetemben.

Mert Süveges műsorvezetővel nem az történt, amikor a Hellert bombázó sms-üzenetek tartalmáról értesült, hogy a szégyentől meg a felháborodástól szóhoz sem jutott. Süveges műsorvezetőben fel sem merült, hogy állampolgári, újságírói, véleményformálói, emberi minőségében belemondja Heller Ágnes szemébe és a kamerán keresztül mindannyiunkéba, hogy elképesztő, tűrhetetlen és tarthatatlan, hogy ma Magyarországon vannak emberek, akik feljogosítva érzik rá magukat, hogy számukra ismeretlen embereknek brutális sms-eseket küldjenek, lebüdöszsidózzák és leférgezzék őket. Hogy ma Magyarországon olyan légkör uralkodik, amelyben az ilyenfajta emberek úgy érzik, bátran megtehetnek bárkivel bármit, ezt is. Nem, a felháborodás és a tiltakozás meg sem kísértette Süveges műsorvezetőt. Közszolgálati kötelességének azt érezte, hogy megfogalmazza a gyanúját, miszerint talán mégsem a jobboldali sajtó hecckampánya, hanem maga Heller Ágnes a bűnös abban, ha ilyen tartalmú üzeneteket kap. Nem kellett volna így beszélni Strasbourgban (hogy? hiszen éppen azt tisztázták előtte, hogy nem azt mondta, amit az Orbán-hű sajtó a szájába adott, és mi másért adta volna a szájába, ha nem azért, hogy bebizonyítsa, méltatlan az emberi bánásmódra, ráadásul tolvaj is, úgyhogy hajrá magyarok, uszuljatok), nem kellene így beszélni Orbán miniszterelnök úrról sem Strasbourgban, sem itthon, és akkor nem férgeznék és nem büdöszsidóznák. Tiszta sor. Magának köszönheti.

A zsidók sem végezték volna gázkamrában, ugye, Süveges úr, ha ők maguk nem adnak okot rá.

Itt a vége. A nyilvános beszédben naponta mond csődöt a teljes jobboldal. Ki azért, mert természetesnek tartja, hogy az ő fennkölt nemzeti hitvallásuk ilyen szavakat és magatartásokat termel, hogy az ő nemzeti kultúrájuknak része a hazugság, a hamis vád, az emberi minőség megvonása a táboridegen és némely fajtabeli egyedektől. Ki azért, mert fél és szolgál. Ki meg azért, mert úgy gondolja, hogy a hűség, a hit meg a szeretet kizárólagos vonatkoztatási pontja Orbán, a Fidesz meg a kormány (a nemzet, a magyarság aliasai), ezért kötelezően elnémul, még akkor is, ha egyébként maradt benne szikrája az emberségnek, netán az ízlése lázong. Így válik a teljes jobboldali spektrum, benne minden rendű és rangú egyén egy silány hatalmi játszma részévé. És egyben termelőjévé annak a szégyenteljes állapotnak, amelyről egy most nyilvánosságra hozott kutatás számol be: hogy a magyarok 70 százaléka ellenzi az egyneműek házasságát, és a magyarok 69 százalék látja úgy, hogy „a zsidók befolyása túl nagy”.

Szégyellem magam, hogy a kortársuk vagyok.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!