rss      tw      fb
Keres

Az amerikai kongresszus magyar caucusának társelnöke üdvözöli Orbán Viktor Líbiával kapcsolatos óvatosságát

MTI 2011. március 15., kedd 3:11

Bölcs álláspontot képviselt Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amikor a legutóbbi EU-csúcson a soros uniós elnökség nevében kijelentette: nagyon vigyáznunk kell arra, nehogy háborúba sodródjunk Líbiában, és hogy az Európai Uniónak tartózkodnia kell a katonai műveletektől - jelentette ki hétfőn Washingtonban az MTI-nek nyilatkozva Dennis Kucinich amerikai képviselő, a kongresszus magyar caucusának társelnöke.

Kucinich, az amerikai törvényhozókból álló, a magyar érdekeket és a kétoldalú kapcsolatok fejlődését támogató törvényhozói lobbicsoport vezetője egyetértett azzal, hogy kerülni kell a katonai akciókat és annak lehetőségét, hogy a Nyugat háborúba keveredjen az arab országokkal.

A demokratapárti képviselő - aki korábban az iraki bevonulást is ellenezte - a honlapján közzétett állásfoglalásában elvetette a líbiai légtérzár létrehozásának gondolatát, hangsúlyozva, hogy az amerikai kormánynak ahhoz nem elegendő csak a nemzetközi szervezetek jóváhagyása, meg kell szereznie a kongresszus támogatását is.

"Nagyon fontos, hogy a világ csínján bánjon a háborúzás ösztönével, és sajnos az Egyesült Államok nem szíveli meg Orbán miniszterelnök intelmét" - mondta.

Dennis Kucinich, aki a szintén ohiói, de republikánus Steven C. LaTourette képviselővel közösen irányítja a caucust, elmondta, hogy a januárban összeült, új összetételű, 112. kongresszusban a magyar ügyekben közreműködő csoportnak jelenleg mintegy tucatnyi tagja van, de a létszám várhatóan bővülni fog. A caucusba, amelyet 2003-ban a néhai Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának volt elnöke alapított, meghívást kapott a kongresszus egyetlen magyar származású képviselője, a marylandi republikánus Andy Harris is.

Kucinich apai ágon horvát, anyai ágon pedig ír-amerikai, ám a választókörzetében, Clevelandben számos magyar él. A képviselő emlékeztetett rá, hogy a caucusnak, amelynek társelnökségét a Lantos-család biztatására 2008-ban vette át, fontos szerepe volt abban, hogy annak az évnek a novemberétől az Egyesült Államokba utazó magyar állampolgárok vízummentességet kaptak. A csoport hozzásegítette Magyarországot, hogy erős pozíciói legyenek a szlovák nyelvtörvény elfogadása után. A képviselő rámutatott, hogy a caucus mindig határozottan kiállt az emberi jogok védelmében.

"A szlovák nyelvtörvény ma tárgyalások témája a magyar és a szlovák kormány között. Ameddig csak a tárgyalások folynak, a kongresszus nem avatkozik be. De világosan meg kell mondjam: támogatom, hogy a magyar származású embereknek joguk legyen a magyar nyelvet használva részt venniük a Szlovák Köztársaság közéletében. Mert ez olyan alapvető emberi jog, amelyet semmiképp sem korlátozhat egy nyelvtörvény" - jelentette ki Kucinich. Hozzátette: bízik benne, hogy a magyar és a szlovák kormány amerikai ráhatás nélkül megegyezik a kérdésben.

A kisebbségi autonómia kérdésével kapcsolatban kijelentette: a területi autonómia kérdéséről minden ország maga dönthet, ám a kulturális autonómia ügyének globális jelentősége van. A magyar caucus társelnöke szerint minden nemzeti kisebbségnek joga van ahhoz, hogy gyakorolja a nyelvét és a kultúráját, és hogy szélesebb értelemben részt vegyen a nemzet életében.

"Az Egyesült Államok működési modelljének alapja a latin E pluribus unum mondásban fogalmazódik meg, ami azt jelenti, hogy a sok eggyé válik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elismerjük: sokféle ember érkezett az országunkba és ezért támogatjuk a nyelvük, a kultúrájuk és az örökségük védelmét, ami csak gazdagabbá tesz bennünket."

A kettős állampolgárság kérdéséről Kucinich úgy vélekedett, hogy azt megadni minden országnak jogában áll. Rámutatott, hogy az Egyesült Államokban elfogadott gyakorlat a kettős állampolgárság intézménye, amely például Írország, Nagy-Britannia és Izrael viszonylatában is működik.

"Egy nagyon mozgékony világban élünk és a mobilitás jó dolog. Amennyiben valaki kettős állampolgár akar lenni és ha ezt az országok jóváhagyják, akkor az helyes. Ezt minden országnak magának kell kidolgoznia, de a gyakorlat nem szokatlan az Egyesült Államokban. Úgy gondolom, hogy képesek vagyunk úgy is megőrizni a kultúránkat, hogy megengedjük a kettős állampolgárságot."

Dennis Kucinich elmondta, hogy Magyarország amerikai támogatóival együttműködve a caucus hagyományos támogatója annak, hogy magyar fiatalok amerikai törvényhozók hivatalaiban dolgozhassanak. A képviselő irodájában eddig mintegy 10 magyar gyakornok fordult meg.

"Valamennyien kiváló emberek, akik a hazatérésük után nemcsak jól eligazodnak majd abban, hogy hogyan működik az amerikai kormányzat és értik majd, hogy hogyan működnek az amerikai-magyar kormányzati kapcsolatok, de a programunk alapján azt is tudni fogják, hogy hogyan kapcsolódjanak be a magyar kormányzati munkába."

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy az Egyesült Államok kongresszusában a magyar caucus társelnöke lehetek, mert Magyarország világszerte híres a szabadságért folytatott harcáról, amivel példát mutatott a világnak. És együtt fogok működni a kongresszus többi tagjával, hogy támogassam a szabadság elveit, amelyek mellett a magyar nép hitet tett" - jelentette ki az 1848-as forradalom évfordulójával kapcsolatban a képviselő.

Dennis Kucinichet 1997 óta hétszer választották meg a szövetségi törvényhozás képviselőjének. 2004-ben és 2008-ban versenybe szállt a demokrata párt hivatalos elnökjelöltségéért.

Az amerikai kongresszusban jelenleg 187 szakmai, meggyőződésbeli vagy nemzeti ügyek köré szerveződött caucus működik. A környező országok közül Romániát, Szlovákiát, Szerbiát és Ukrajnát támogatják hasonló szerveződések.