rss      tw      fb
Keres

Orosz- és Amerika-ellenesek Horthy mai követőiKrausz Tamás cikket írt a Népszabadságban A szovjet emlékmű mint ellenség címmel. Kritizálja Tarlós főpolgármestert*, aki szerint nem rossz ötlet a Szabadság téri szovjet emlékmű áthelyezése.

Krausz szerint a felvetés oroszellenes, szerintem nyíltan Amerika-ellenes, és tiltakozást is kiválthat az Egyesült Államokban. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke közben hadat üzent a Roosevelt tér nevének, elvégre Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök a Szovjetunió szövetségese volt a fasizmus elleni harcban, az ő neve sem maradhat.

A Horthy rezsim 1941. június 27-én hadat üzent a Szovjetuniónak, nem sokkal később, 1941. december 12-én pedig az Egyesült Államoknak. Ugyanez az irracionalitás ismétlődik meg manapság Budapesten: sokfrontos harcot vívnak Horthy mostani követői, ennek része az emlékművek és az utcanevek ellen indított támadás.

Hatvan évig senkinek sem szúrta a szemét Roosevelt neve**, ráadásul az amerikai magyarok többsége demokrata, nagy becsben tartja FDR emlékét. (FDR jóbarátja volt Habsburg Ottónak, aki egykoron Hitler- és Horthy-ellenes csapatokat toborzott az Egyesült Államokban.) Tavaly május 9-én, a fasizmus legyőzésének 65. évfordulóján a moszkvai Vörös Téren együtt meneteltek amerikai, angol, francia, lengyel és sok más nációhoz tartozó katonák. Obama elnök meghatottan mesélte, hogy nagyapja Patton hadseregében harcolt Hitler ellen, egyik nagybátyja részt vett a buchenwaldi koncentrációs tábor felszabadításában.

Angela Merkel német kancellár és Gasparovic szlovák elnök is Moszkvában volt, a konzervatív cseh elnök, Vaclav Klaus, akinek országát 1968-ban a Varsói Szerződés csapatai szállták meg, arról beszélt, hogy milyen felemelő érzés a Vörös Téren ünnepelni, hiszen bárhogyan is alakul Európa jövője, a fasizmus legyőzésénél fontosabb közös ügyünk nincs. Jaroslaw Kaczynski, a katyni megemlékezésre igyekvő repülőbalesetben elhunyt lengyel elnök ikertestvére, televíziós üzenetben mondott köszönetet az orosz népnek.

Amerikában nem értik az oroszellenességet, de érzékenyek az Amerika-ellenességre. 2002-ben, a Tufts Egyetemen Orbán Viktor arról beszélt, hogy hozzánk „nem a Marsall-segély, hanem Zsukov marsall érkezett”. Remélte, hogy az amerikai közönség tapssal honorálja majd a kaján szófordulatot, ugyanis odahaza mindig megtapsolják az ilyesmit. De Bostonban meghökkentek, Zsukovot az amerikaiak hősnek tartják, Eisenhower elnök barátja volt, a legmagasabb amerikai katonai kitüntetést (Legion of Merit) kapta meg, briliáns taktikus, a japánok elleni Halhin-Gol-i csatája kötelező tananyag. Orbán Viktor azt hitte, hogy a szovjetek szapulásával piros pontokat lehet szerezni Amerikában. Nagyot tévedett, Zsukov-ellenes megjegyzését sokan Amerika-ellenes kijelentésként értelmezték.

Virginia állam Bedford városa nemrég emlékművet avatott, egy vadonatúj Sztálin szobrot! Volt felhördülés, de a város vezetése úgy vélte, hogy a szoborral, amelyik éppen Roosevelt szobra mellett áll, az amerikaiak többsége egyetért. A fasizmus elleni szövetség Amerika történetének meghatározó eseménye volt, a szobor maradt.

Egyébként meglepett, hogy Krausz Tamás írása milyen visszafogott hangot ütött meg, remélem a jövőben nem fog ilyen udvariasan bánni Horthy mai követőivel.

(Lázár György)* Tarlós István főpolgármester azt nyilatkozta, hogy ő egyeztetett a Roosevelt tér átnevezésének ügyében a budapesti amerikai nagykövettel, és szerinte a nagykövet nem ellenzi a névcserét. Ezen sokan elcsodálkoztak az Egyesült Államokban, hiszen Kounalakis nagykövet az amerikai Demokrata Párt régi aktivistája, Roosevelt elnök pedig a párt meghatározó személyisége volt. Ráadásul a budapesti amerikai nagykövetség eddig semmilyen hivatalos nyilatkozatot nem adott ki az átnevezés ügyében. Ezen sorok írója arra kérte Kounalakis nagykövetet, nyilvánosan ismertesse álláspontját ebben az ügyben. Fontos lenne ez, választ várnak az amerikai magyarok tízezrei, azok akik a Demokrata Pártot támogatják az Egyesült Államokban.
(Lásd ehhez hírösszefoglalónkat: Tarlós nem egyeztetett, hanem közölt)

** A Roosevelt tér átnevezéséről közben (április 6-án) döntött a Fővárosi Közgyűlés (a szerk.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!