rss      tw      fb
Keres

Jávor Benedek: az LMP nem a nagypártok számára akar mandátumokat biztosítani

MTI 2010. április 12., hétfő 15:39

Az LMP jelöltjei nem készülnek visszalépésre egyik választókerületben sem - erősítette meg az MTI korábbi hírét Jávor Benedek szóvivő. Ugyanezt mondta hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka, az országos választmány tagja, aki hozzátette: nem befolyásolják választóikat abban, hogy kire szavazzanak azokban a körzetekben, ahol már nincs LMP-s jelölt.

Jávor Benedek kijelentette: "nem azért hoztuk létre az LMP-t, hogy egyik vagy másik nagypárt számára néhány mandátumot biztosítsunk, hanem, hogy alternatívát kínáljunk".

Arra a kérdésre, hogy a parlamentben kikkel tudnának együttműködni, azt felelte: alapvetően ügyek mentén akarnak dolgozni. Ezért, ha olyan javaslatok kerülnek az Országgyűlés elé, amelyeket tartalmilag, szakmailag támogathatónak tartanak, akkor azokat az előterjesztőtől függetlenül megszavazzák. Jávor Benedek leszögezte azt is, nem készülnek arra, hogy esetlegesen koalíciós szerepet vállaljanak a kormányban.

Szabó Rebeka a párt irodaházában tartott sajtótájékoztatóján erről a témáról kérdésre válaszolva azt mondta, azért sincsenek konkrét elképzeléseik az együttműködésről, mert nem tudják pontosan, hogy a többi párt milyen konkrét intézkedéseket akar elfogadtatni.

A következő két hétről azt mondta, hogy miután a forrásaikat többé-kevésbé kimerítették, nagyon visszafogott kampányra készülnek, de azért szeretnének jelen lenni abban a 13 választókerületben, ahol jelöltjeik a 3. helyen talpon maradtak. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy jelenleg nem látnak reális esélyt arra, hogy egyéni körzetből be tud jutni valamelyik képviselőjük.

A jövendő parlamenti munkáról azt mondta, hogy az első adandó alkalommal be akarják terjeszteni a Transparency International és a Freedom House által készített, a párt- és kampányfinanszírozás átalakításáról szóló javaslatot. Véleménye szerint ennek esetében nincs szükség vitára vagy átalakításra, "csak a szavazást kell megejteni, csak a gombot megnyomni". Hangot adott annak a reményének, hogy a ciklus elején megvan a bátorság a pártokban arra, hogy elfogadják a tervezetet. Hangsúlyozta, hogy a korrupció elleni fellépésnek elengedhetetlen feltétele a párt- és kampányfinanszírozás átalakítása.

Az általuk is támogathatónak tartott kétharmados javaslatok között említette a választási rendszer, például az ajánlószelvény-gyűjtés megváltoztatását, a kampánycsend eltörlését, a parlamenti küszöb leszállítását, a választókerületek arányosítását vagy az önkormányzati rendszer átalakítását.

Kijelentette, hogy a frakcióvezetőről, a frakciószabályzatról és a személyi kérdésekről egyelőre nem döntöttek. Elmondta, hogy ebben az ügyben a párt választmányának kell meghoznia a döntéseket. Hozzátette, hogy más változtatások, például a frakciószabályzat létrehozása, alapszabály-módosítást igényelnek, ezekről az LMP kongresszusa határoz.

Szabó Rebeka ennek kapcsán azt mondta, hogy az országos választmány keddi ülésén elkezdik megbeszélni a személyi kérdéseket. Hangsúlyozta, hogy esetükben nem a személyi ambíciók, hanem a párt által képviselt értékek az elsődlegesek, ezért "nem fogunk összeveszni egyik pozíción sem".