rss      tw      fb
Keres

Képünk a világban – Die Presse: A tilalom ellenére a polgárőrség tovább menetelAz osztrák olvasó a Die Presse szerdán megjelent beszámolójából kaphat képet arról, hogyan huzakodik egymással Magyarországon a hatalom és egy önkényesen fellépő párt-erőszakszervezet, illetve sejtése lehet arról is, hogyan élnek a magyar falvakban-kisvárosokban a megfélemlítettés az állam által meg nem védett romák és nem romák.


„Tilos a további menetelés” – mondja Pintér Sándor belügyminiszter a Szebb Jövőért jobboldali radikális polgárőrségnek. Az pedig túlteszi magát a tilalmon, és a demokratikus jogokra hivatkozik.

A jobboldali radikális Szebb Jövőért polgárőrség abbahagyta a járőrözést a kelet-magyarországi Hajdúhadház településen – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter szerdán este. Amint az MTI magyar hírügynökség idézte, azt is mondta, hogy Magyarországon nem lesz több „a hajánál fogva előrángatott jogosság” mögé rejtőző menetelés. Pintér szerint a polgárőrség az akciónak egy rendőri felhívásnak eleget téve vetett véget. A településen sok a roma.


Polgárháborús hangulat

Rubi Gergely, az ellenzéki jobboldali radikális Jobbik parlamenti képviselője és egyben a polgárőrség tagja kedden bejelentette, hogy polgárőrsége 200 taggal két héten át fog Hajdúhadházon „demonstratív jelleggel” járőrözni a „közrend és a biztonság javítása céljából”. A kormányzó jobboldali nemzeti Fidesz a térség ügyeiben illetékes képviselője, Tasó László felszólította a szervezetet a település elhagyására, és az egyenruhások menetelését „szándékos provokációnak” minősítette, amely nem felel meg a kisváros érdekeinek. A polgárőrség, amely egyenruhájával a betiltott Magyar Gárdára emlékeztet, Tasó szerint kizárólag a polgárháborús hangulat szításában érdekelt.

Csafordi Dénes, a 13 ezer lakosú Hajdúhadház polgármestere azt vetette a polgárőrség szemére, hogy egyáltalán nem szolgálja a település érdekeit. A városban a roma gyerekek már alig merészkednek az utcára. Csafordi ugyanakkor elismerte, hogy a város vendégházát két hétre bérbe adta Rubinak.


A Szebb Jövőért figyelmen kívül hagyja a tilalmat

A Szebb Jövőért azonban csütörtökön folytatta a járőrözést Hajdúhadházon. Ezt Rubi képviselő jelentette be. Ezzel a Jobbik túlteszi magát azon a nyilatkozaton, amellyel előzőleg Pintér belügyminiszter betiltotta a polgárőrség felvonulásait. Rubi szerint a miniszter nyilatkozata nélkülöz minden jogi alapot. A képviselő egyben lemondásra szólította fel a belügyminisztert és Orbán Viktor kormányfőt azzal az indoklással, hogy „a rendőrséget politikai célokra használják”.

Az MTI magyar hírügynökség szerint Volner János, a Jobbik képviselője hangsúlyozta, hogy a polgárőrség, amely hivatalosan bejegyzett szervezet, „jogszerűen lép fel”.  Azt mondta, a lakosság kérésére vannak jelen, s „már számos bűnöző értek tetten” és adtak át a rendőrségnek, köztük fiatal romákat is.


Kiterjesztett ténykedés

Az MTI szerint a polgárőrség akcióit kiterjesztette már a szomszédos Téglás és Bocskaikert településekre is. A NEKI, a  kisebbségek jogainak védelmére hivatott hivatal a Békés megyei ügyészségnél kérte a polgárőrség feloszlatását. A Szebb Jövőért márciusban már heteken ár menetelt Gyöngyöspata településen, állítása szerint azért, hogy fellépjen a „cigánybűnözés” ellen.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!