rss      tw      fb
Keres

Stratégiai szövetség a kórházakért: egységes egészségügyi ágazat megteremtése a cél

MTI 2010. április 13., kedd 14:37

Egységes egészségügyi ágazat megteremtése a legfontosabb feladat - mondták el a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetői Miskolcon tartott sajtótájékoztatójukon kedden.

Csiba Gábor, az egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa kijelentette: az állítólagosan kapott többletpénz elfogyott, amely valójában nem többlet volt, hanem egy előrehozott kifizetés. Ez azt jelenti, hogy már április-májusban megkezdődik az eladósodás és kialakulhat a tavalyi helyzet az egészségügyben, amikor is zöldzászlóval és éhségsztrájkkal tiltakoztak.

Rámutatott: körülbelül egy havi finanszírozás hiányzik a rendszerből, ez mintegy 38-42 milliárd forintra tehető, tehát azonnal intézkedésekre van szükség az egészségügy biztonságos működése érdekében. Emellett - míg megindul egy egységes koncepció - fel kell függeszteni azokat a rendeleteket, amelyek a gyakorlatban jelenleg nem megvalósíthatók. Ugyanakkor azonnal el kell kezdeni a humánerőforrás stratégia kidolgozását, mert hiányzik az ágazatban dolgozók megbecsülése - fejtette ki.

Hangsúlyozta, az egészségügyi finanszírozást - amely átláthatatlan, igazságtalan - nem irányíthatja egy fiskális szemléletű politika.

Varga Gábor, az egyesület alelnöke, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Petz Aladár Megyei Oktató Kórházának főigazgató-főorvosa úgy fogalmazott: egy koherens, összefüggő, egységes egészségügyi ágazat megteremtése a legfontosabb feladat. Egy mindenki által elfogadott és a politika által is támogatott stratégia megléte nélkülözhetetlen, utána lehet a részletekre összpontosítani.

Pikó Károly, az egyesület alelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a stratégiai szövetség nem politizálni akar, hanem jelezni az egészségügyi ágazat problémáit, nehézségeit. Ma Magyarországon ha valamit megkritizálnak, felhívják a gondokra a figyelmet az már "gyanús", megtöltik politikai tartalommal. Ezzel szemben a szakmának kötelessége jelezni a bajokat - tette hozzá.

A stratégiai szövetség a kórházakért vezetői kitértek arra is, hogy az azonnali intézkedéseket követően hosszú távon az egészségügy adósságállományának rendezésére is megoldást kell találni, amely körülbelül 100 milliárd forintot tesz ki.

Válság időszakában erről a helyről nem szabad elvonni, mert a recesszió "termeli" a betegeket - hangzott el.

Megjegyezték: az "ostoba rendeleteket" pedig - mint a minimumrendelet, vagy a rezidensképzésre vonatkozó szabályozás - azonnal függesszék fel. "Ez egy képmutatás volt, és talán így kisebb lesz a kár" - mondták a szakemberek.