rss      tw      fb
Keres

Az LMP nem tárgyal senkivel választási együttműködésről

MTI 2010. április 13., kedd 19:43

A Lehet Más a Politika (LMP) senkivel sem tárgyal az országgyűlési választások második fordulójában való együttműködésről és sehol nem lépteti vissza a jelöltjeit – ismertette a párt országos választmányának keddi döntését a testület titkára újságírókkal.

Meszerics Tamás kijelentette nincs ráhatásuk arra, hogy az MSZP mit tesz a saját jelöltjeivel, "azonban a szocialista párt semmiféle ellentételezésre nem számíthat a visszalépések miatt".

A választmányi titkár hozzátette, őket is nyugtalanítja a lehetőség, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerez, de véleményük szerint ezért a felelősség azokat terheli, akiknek "a nyolcévi kormányzása a magyar társadalom elsöprő elutasítottságát hozta magával".

Megjegyezte azt is, hogy a visszalépések alkalmatlanok a Fidesz kétharmados többségének megakadályozására, ezért azokat kommunikációs lépéseknek tartják, amelyek célja, hogy az LMP-re hárítsák a felelősséget a kialakult helyzetért.

Arra az újságírói értesülésre, hogy Szabó Tímea állítólag volt szocialista és liberális politikusokkal tárgyalt, hogy az önkormányzati választásokon az LMP színeiben induljanak, Meszerics Tamás azt mondta, hogy senki nem tárgyalt senkivel. Hozzátette: a tárgyaláshoz választmányi felhatalmazásra lenne szükség és tudomása szerint az önkormányzati választások még szóba sem kerültek a választmány ülésén.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden jelentette be: a szocialista párt egyoldalú gesztusként visszalépteti négy fővárosi képviselőjelöltjét, Avarkeszi Dezsőt, Hatvani Csabát, Bárándy Gergelyt és Szabó Zoltánt. Mint mondta: ami tesznek nem az MSZP vagy az LMP érdekében teszik, hanem a demokrácia érdekében és Orbán Viktor Fidesz-elnök túlhatalma ellenében.

Indoklása szerint azért éppen ezekben a választókörzetekben lépnek vissza, mert ezekben az LMP az országos átlagnál jobban szerepelt és van esély arra, a demokratikus szavazók értik is a gesztust.